Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum depășim stările depresive de…

Cum depășim stările depresive de sărbători?

Date ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că 5,4 % de moldoveni suferă de depresie. Pentru unii, în perioada sărbătorilor de iarnă, stările de depresie se pot acutiza din cauza presiunii de a ne simți bine, a cheltuielor financiare sau a contextului familiar. Astfel, psihitarul Alexandru Duca Dorosevici recomandă să fim atenți la starea noastră emoțională în timpul sărbătorilor, precum și la consumul de alimente și băuturi alcoolice. 

„Dacă vorbim de o stare depresivă ușoară, în care nu e nevoie de intervenția specialistului, trebuie să facem mișcare și să ieșim afară, să nu stăm în casă, să fim cât mai activi. Dacă avem nevoie de medicație, dacă simptomele durează mai mult de două săptămâni, ne adresăm unui specialist, spunem persoanelor din jur că avem nevoie de ajutor. Nu trebuie să ne fie frică să solicităm ajutor. Persoanele care au pe cineva alături despre care știu că pot face depresie în perioada sărbătorilor de iarnă, să îi sune, să îi întrebe ce fac, pentru că asta ține de starea noastră de bine.

Dacă avem tulburarea afectivă sezonieră în perioada sărbătorilor de iarnă, unul din simptome este dorința de a consuma mulți carbohidrați, adică dulciuri. Însă dulciurile și făina supraprocesată ne intoxifică și mai mult organismul, iar salturile glicemice și această bombă de glucoză pe care o primim, afectează creierul. Și atunci, trebuie să evităm aceste bombe glicemice. De asemenea, carnea procesată ne intoxifică organismul. Alcoolul, iarăși, este un depresant. Totul este bine să fie consumat în limita normei, să mâncăm dozat, mai puțin poate, dar de mai multe ori pe parcursul zilei. Să utilizăm fructe și legume în alimentație, mai ales cele de culoare verde, care au multe vitamine din grupul D, care sunt bune pentru creierul nostru. Noi, în partea asta a lumii, mai puțin știm ce e asta normalitate sau unde e limita, dar ceea ce e recomandabil să facem e să ne permitem să ne simțim bine”, spune psihiatrul.

Statiscile OMS arată că criza economică și socială din R. Moldova influențează negativ starea sănătății mintale a populației, înregistrându-se o continuă creștere a tulburărilor de sănătate mintală  – 500,22 la 100 000 de populație în 2005 și 576,13 la 100 000 de populație în 2009. La nivel global, peste 300 de milioane de persoane de toate vârstele suferă de depresie.

Sursa foto: Brunch pentru minte