Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum a cheltuit Guvernul aproape…

Cum a cheltuit Guvernul aproape 5 milioane de lei pentru organizarea Adunării „Moldova Europeană”

Colaj ZdG

Aproape 5 milioane de lei. Atât a cheltuit Guvernul pentru organizarea Adunării „Moldova Europeană” de duminică, 21 mai, care a adunat în centrul capitalei circa 80 de mii de persoane.

Mai exact, Ministerul Culturii a contractat Întreprindere de Stat Organizația Concertistică și de Impresariat Moldova-Concert, a cărui fondator este, pentru „achiziţionarea serviciilor de organizare și desfășurare a evenimentului de manifestație Adunarea Națională – Moldova Europeană”. Conform informațiilor disponibile pe pagina web a Agenției Achiziții Publice (AAP), contractul în sumă de 4 652 951 de lei a fost semnat la data de 18 mai.

Captură ecran/tender.gov.md

Purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a declarat în cadrul unei conferințe de presă miercuri, 24 mai, că „procesul de organizare logistică, inclusiv programul cultural, a fost asumat de către Guvernul R. Moldova urmare a faptului că această inițiativă a fost o inițiativă oficială a președintei Maia Sandu”. Acesta a anunțat că în total au fost cheltuiți aproximativ 4,7 milioane de lei.

Într-un răspuns pentru ZdG, Daniel Vodă a precizat că pe lângă contractul încheiat cu Moldova-Concert, în valoare de 4,65 de milioane de lei, au fost alocați bani pentru „campania de comunicare online”. Acesta a mai menționat că „la rectificarea bugetară, acești bani vor fi suplimentați în bugetul Ministerului Culturii”.

„A fost constituit un grup de lucru care a gestionat acest proces. Ministerul Culturii a confecționat 2 mii de steaguri ale R. Moldova și UE care au fost repartizate prin intermediul Cancelariei de Stat în fiecare localitate din țară (…)”, a declarat Daniel Vodă.

Conform purtătorului de cuvânt, la eveniment au fost repartizate participanților peste 40 de mii de sticle de apă.

„Totodată, organizatorii au arendat 100 de unități sanitare, inclusiv pentru persoane cu nevoi speciale, care au fost disponibile în Piața Marii Adunării Naționale (PMAN). Autoritățile au confecționat materiale informative pentru a combate dezinformarea și pentru informarea din prima sursă cu privire la procesul de organizare a evenimentului, atât în Chișinău cât și în regiuni. În total, au fost tipărite 10 mii de pliante, 8 mii de postere expuse în spațiile publice și închiriate afișaje în capitală și regiuni (…). Cheltuielile au mai inclus costuri pentru chiria și amenajarea scenei din PMAN, sonorizarea, asigurarea structurii necesare în jurul Arcului de Triumf, corturi dar și onorarii pentru concert”, a mai spus Daniel Vodă.

Acesta a mai subliniat că Guvernul „nu a cheltuit niciun leu pentru transportarea participanților sau asigurarea cu mâncare, în pofida unor zvonuri lansate”.

ZdG a adunat mai multe declarații ale cetățenilor ce au ieșit duminică, 21 mai, la Adunarea Națională „Moldova Europeană”.

Adunarea „Moldova Europeană”. „Toți împreună putem crea istorie”

Duminică, aproximativ 80 de mii de oameni (conform datelor oferite de Poliție) s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale pentru a susține cursul european al R. Moldova. De pe scenă au ținut discursuri președinta Maia Sandu, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, oameni de cultură, sportivi, militari, aleși locali, oameni de afaceri. La final participanții au votat unanim o rezoluție prin care au cerut aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.

Președinta Maia Sandu a lansat, la începutul lunii aprilie, inițiativa de a convoca la Chișinău o adunare a cetățenilor în care „să spunem lumii că noi suntem europeni și că aceasta este calea aleasă de noi”.