Principală  —  IMPORTANTE   —   „Copii moldoveni, amenințați cu decapitarea…

„Copii moldoveni, amenințați cu decapitarea de membrii grupului din care fac parte și învățătorii turci” – Publika afirmă, poliția germană infirmă

La 7 septembrie 2018 s-a anunțat că diplomații și angajații Ambasadei R.Moldova din Berlin ar fi fost amenințați cu moartea de către „membrii unei grupări islamiste” care ar avea legătură cu „cei 7 profesori turci expulzați din Moldova”, fapt pentru care poliția germană ar fi sugerat angajaților Ambasadei de la Berlin să fie evacuați și „să își ia copiii de la școală”. ZdG a comunicat cu Poliția de la Berlin, care a negat toate aceste afirmații.

La 7 septembrie mai multe instituții media au declarat că Ambasada R. Moldova din Berlin a ar fi fost evacuată din cauza unor amenințări cu moartea. Postul „Publika TV” a organizat în aceeași zi un talk-show în cadrul căreia au fost solicitați mai mulți experți. Iată ce declarații a făcut prezentatoarea Rita Ursalovschi pe parcursul acestei emisiuni:

„Diplomații și angajații Ambasadei Moldovei la Berlin sunt amenințați cu moartea de către membrii unei grupări islamiste. Personalul ambasadei și al consulatului a fost evacuat la solicitarea serviciilor speciale din Berlin. Polițiștii le-au cerut angajaților să-și ia copiii de la școală”.

„E vorba de amenințări. Din ceea ce spun sursele de acolo, cei care au venit cu aceste amenințări fac parte din aceeași organizație cu cei 7 cetățeni turci expulzați ieri din Moldova”.

Publicitate
Publicitate

„E important acest mesaj, sunt amenințați și copiii lor că li se taie capetele”.

„Amenințări cu moartea au mai fost făcute și la alte ambasade ale Moldovei. Atunci șirul este mult mai important. Și asta face mult mai gravă problema”.

„O să repet informația. Diplomații și angajații sunt amenințați cu moartea, copiii lor sunt amenințați că li se taie capetele, și această amenințare a venit din partea unor persoane care ar avea legături și cu cele 7 persoane expulzate din Moldova. Acum Ambasada este evacuată, poliția are grijă de ambasada de la Berlin”.

Deoarece e vorba de amenințări foarte serioase, „cu moartea”, „cu decapitarea copiilor”, ZdG a făcut apel la Poliția Germană pentru a afla detalii. Am contactat Poliția Secției nr.15, care activează în sectorul în care sunt amplasate Ambasada și Consulatul Moldovei la Berlin.

Comisarul Kerstin Ismer ne-a răspuns în scris că: „La 7 și 8 septembrie 2018, s-au desfășurat mitinguri în fața Ambasadei Republicii Moldova. Ambele au decurs fără probleme. Poliția nu cunoaște nimic despre amenințări în adresa personalului ambasadei”.

Dintr-un dialog purtat cu angajații acestui sector de poliție am constatat că mitinguri în fața ambasadelor din Berlin se organizează deseori, întotdeauna acestea se fac cu informarea prealabilă a poliției, care asigură securitatea tuturor. Și în acest caz, persoanele care au organizat protestul din fața ambasadei R.Moldova la Berlin au informat poliția. Au fost câteva zeci de persoane care au protestat pașnic în legătură cu expulzarea sau extrădarea celor 7 angajați ai liceului „Orizont” de la Chișinău.

Polițiștii au reafirmat că nu au cunoscut niciun mesaj de amenințare la adresa Ambasadei, nu au fost informați despre asemenea amenințări, nu au solicitat evacuarea ambasadei din lipsa oricăror motive de securitate, la fel nu au recomandat să își ia copiii de la școală sau să întreprindă oricare alte măsuri la acel moment.

În aceeaș zi Ambasadorul R.Moldova la Berlin a avut câteva intervenții în mass-media, dar nu a confirmat aceste amenințări. El a declarat inclusiv pentru Publika TV: „Posibil să fi fost astfel de lucruri prin reţelele de socializare. Ne-am interesat la lucrătorii tehnici care activează în misiunile noastre în Germania personal nu au primit. Nu se exclude ca ameninţările să fi fost făcute pe o reţea de socializare, dar nu am primit nimeni personal”.

Pe 7 septembrie, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost publicat un comunicat în care se precizează: „Urmare a unor acțiuni anunțate de un grup de cetățeni turci, dar și a unor semnale de amenințare și posibile agresiuni în privința Ambasadei Republicii Moldova de la Berlin și Consulatul General de la Frankfurt, la sediile misiunilor diplomatice au fost luate măsuri speciale de sporire a securității”.

Publicitate
Publicitate