Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Copacul de la Bibliotecă, doborât…

Copacul de la Bibliotecă, doborât de ninsorile din aprilie 2017, revine astăzi „acasă”

În scuarul Bibliotecii Naționale au fost instalate băncile și parcările pentru biciclete confecționate din copacul din fața edificiului, căzut în urma ninsorilor din aprilie 2017. Echipa responsabilă de proiect și-au băut în această dimineață prima cafea pe „Copacul de la bibliotecă”.

Tot astăzi, începând cu ora 18:00, va avea loc evenimentul de inaugurare a pieselor de mobilier urban, confecționate din copacul din fața Bibliotecii Naționale, căzut în urma ninsorilor din aprilie 2017.

Proiectul „Copacul de la Bibliotecă” a adunat mai multă lume în jurul său. Cei care timp de câteva luni i-au rescris povestea sunt: Mihai Stamati – designer, coordonator de proiect, Pavel Obreja – sculptor, Ion Zbancă – designer și Andrei Zbancă – designer.

După ce platanul a zăcut câteva luni neatins în fața bibliotecii, designerul Mihai Stamati a înțeles că acesta trebuie să rămână acolo, însă sub formă de mobilier urban: „După ninsorile din aprilie, în fața Bibliotecii Naționale, a căzut un platan. Unul viguros care a crescut mai multe decenii la rând. La două luni după ninsoare, copacul încă mai era în fața bibliotecii, răsturnat și bucățit, cu rădăcina încă vie îngropată în mormanul de asfalt. Părea de nestrămutat și dornic de a rămâne în fața bibliotecii. L-am văzut de mai multe ori, iar în una din zile m-am întrebat ce-ar fi dacă acest platan chiar ar rămâne acolo, valorificat și renăscut ca mobilier urban?!” . Istoria deplină a „Copacului de la Bibliotecă” o puteți citi aici.

Copacul din fața Bibliotecii, doborât de ninsorile din aprilie 2017, avea 52 de ani. Sursa foto: mikelesta.com
Secvențe din procesul de lucru. Sursa foto: mikelesta.com

O parte din bugetul proiectului a fost acoperit de către parteneri: Direcția Cultură a primăriei mun. Chișinău
Universitatea Tehnică a Moldovei, AnyWay Travel, Biblioteca Națională a R. Moldova. Pe final, tinerii și-au dorit să implice și societatea civilă, astfel, au lansat o campanie online de colectare a fondurilor bănești. Până la data de 14 iunie, curent, a fost acumulată suma de 1 376 de dolari din suma țintă de 2 500 de dolari.

Sursa foto: facebook.com/mihai.stamati