plastic

Consiliul UE a adoptat interdicția privind materialele plastice de unică folosință

Consiliul UE a adoptat astăzi, 21 mai, o directivă care introduce noi restricții pentru anumite materiale plastice de unică folosință. Adoptarea noilor norme de către Consiliu UE reprezintă etapa finală a procedurii legislative.

Directiva privind materialele plastice de unică folosință se bazează pe legislația existentă a UE în materie de deșeuri, dar o depășește prin faptul că stabilește norme mai stricte pentru acele tipuri de produse și de ambalaje care se află printre primele zece articole poluante ca frecvență a apariției pe plajele europene.

Noile norme interzic utilizarea anumitor produse din plastic de unică folosință pentru care există alternative. În plus, sunt introduse măsuri specifice de reducere a utilizării produselor din plastic care sunt aruncate cel mai des în mod necorespunzător.

Totodată, unul dintre principalele obiective ale acestei directive este reducerea cantității de deșeuri de plastic.

Conform noilor norme, până în 2021 vor fi interzise produsele din plastic de unică folosință ca: farfuriile, tacâmurile, paiele, bețele pentru baloane și bețișoarele pentru urechi.

Statele membre au convenit să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic până în 2029, iar sticlele din plastic vor trebui să conțină până în 2025, cel puțin 25% material reciclat, iar până în 2030 cel puțin 30%.

Comisia a prezentat propunerea sa de directivă în mai 2018 și a adoptat poziția la 31 octombrie 2018. Negocierilecu Parlamentul European au început la 6 noiembrie 2018 și s-au încheiat la 19 decembrie 2018 sub forma unui acord provizoriu, care a fost confirmat de ambasadorii la UE ai statelor membre la 18 ianuarie 2019.

Adoptarea noilor norme de către Consiliu astăzi, 21 mai, reprezintă etapa finală a procedurii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *