Principală  —  IMPORTANTE   —   Comisarul ONU pentru Refugiați, Filippo…

Comisarul ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi: „R. Moldova demonstrează că o țară mică, cu resurse limitate, poate fi o gazdă exemplară pentru refugiați”

R. Moldova demonstrează că o țară mică, cu resurse limitată poate fi o gazdă exemplară pentru refugiați, a declarat Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi. Oficialul se află în R. Moldova și a vizitat Centrul de asistență pentru refugiați de la Moldexpo, dar a participat și la inaugurarea unui nou centru de ajutor pentru migranți.

„Sunt încântat să mă aflu în Moldova pentru a felicita poporul R. Moldova și Guvernul pentru decizia de a activa protecția temporară pentru refugiații care fug din Ucraina. Moldova demonstrează că o țară mică, cu resurse limitate, poate fi o gazdă exemplară pentru refugiați – cu o bună conducere, o coordonare eficientă și ajutor internațional.

Acest sprijin a fost vizibil încă din primele zile și săptămâni de război, când zeci de mii de refugiați, în principal femei și copii, au fugit din Ucraina, și continuă până în prezent.

În ciuda numeroaselor provocări economice presante și a resurselor limitate, moldovenii și-au deschis țara și casele. Aproape 750.000 de refugiați ucraineni au intrat în ultimele 11 luni și au rămas peste 102.000 de refugiați ucraineni, dintre care aproape jumătate sunt copii”, declară Filippo Grandi.

La 20 ianuarie, a avut loc inaugurarea sediului Direcției azil și apatridie al Inspectoratului General pentru Migrație și a Ghișeului de documentare a beneficiarilor de protecție temporară a avut loc, cu participarea Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi, prim-ministra, Natalia Gavrilița și ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.

„Decizia Guvernului de la începutul acestei săptămâni de a activa protecția temporară este o altă expresie concretă și tangibilă a solidarității continue și susținute cu poporul ucrainean. Aceasta oferă un statut juridic mai sigur pentru refugiați și deschide calea pentru un răspuns mai durabil și mai planificat. Protecția temporară îi va ajuta pe refugiați să aibă acces la locuri de muncă, să devină autonomi și le va permite, de asemenea, să contribuie la comunitățile gazdă până când se vor putea întoarce acasă în siguranță și demnitate. De asemenea, oferă cadrul pentru un acces și mai durabil la educație și la alte servicii de bază, asigurând stabilitate în timpul unei mari traume și convulsii”, a comentat Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați”.

Totodată, Filippo Grandi anunță sprijin și în continuare.

„UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, se angajează să sprijine Moldova și să aprofundeze cooperarea noastră privind incluziunea refugiaților, mobilizând în același timp un sprijin puternic din partea donatorilor pentru familiile și comunitățile gazdă.

De la începutul afluxului de refugiați, numai UNHCR a oferit asistență și sprijin în valoare de peste 100 de milioane de dolari SUA în Moldova, pe lângă contribuțiile altor actori umanitari și de dezvoltare, precum și sprijinul direct al donatorilor bilaterali pentru guvern.

Vom continua să investim în consolidarea sistemelor de protecție socială în Moldova, atât pentru refugiați, cât și pentru moldoveni. Dar este imperativ ca comunitatea internațională să se intensifice pentru a oferi un sprijin reînnoit pentru răspunsul refugiaților și pentru comunitățile care găzduiesc cu generozitate refugiați în Moldova. Acest lucru înseamnă investiții urgente și sporite în dezvoltare în țară, precum și eforturi internaționale semnificative pentru a consolida și dezvolta economia țării, inclusiv încurajarea investițiilor din sectorul privat care pot oferi oportunități durabile atât pentru moldoveni, cât și pentru refugiați”, a mai declarat Filippo Grandi.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, peste 900 000 de ucraineni au fugit din calea războiului și au ajuns în R. Moldova. Au rămas în R. Moldova peste 100 000 de ucraineni.