Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Comemorarea victimelor evenimentelor de la…

Comemorarea victimelor evenimentelor de la 7 aprilie 2009: De ce torționarii sunt provocați în funcții?

„Nu uităm 07.04.2009. Nu iertăm”. „Refuz, rezist, sunt anticomunist”. „Ce se întâmplă cu torționarii? Cum se explică că majoritatea sunt din nou în funcții”, au scris pe pancarte și au declarat mai mulți reprezentanți din cadrul asociației ODIP-Unirea și ai Partidului Liberal în cadrul evenimentului de comemorare a victimelor în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Astăzi, se împlinesc nouă ani de la protestele masive împotriva guvernării comuniste din 7 aprilie.

Tinerii unioniști de la ODIP, au desenat pe asflat cu cretă „Cinste lor, eroilor”, au aprins candele și au pus flori. Tinerii au avut cu ei mici pancarte pe care era scris: Nu uităm, nu iertăm și data de 7 aprilie.

La eveniment a fost prezent și fostul edil al capitalei, Dorin Chirtoacă care a comentat afirmațiile lui Vladimir Voronin de acum câteva zile, precum că Valeriu Boboc a decedat după ce a căzut de la etajul patru al Parlamentului. „Valeriu Boboc aici a fost omorât, sunt imagini. Cine a fost aruncat din Parlament tovarășe Voronin, Dodon și toți ceilalți? Cine dă răspuns la întrebarea asta? Sutele de victime din comisariate cum au fost ele până la urmă achitate? Cîți morți sunt la 7 aprilie? Ce se întâmplă cu torționarii?  Cum se explică că majoritatea sunt din nou în funcții, plus promovați, decorați?”, a întrebat fostul primar.

Chirtoacă a menționat și de faptul că Galina Moscalciuc, magistrata Judecătoriei Buiucani, care a emis o decizie în decembrie 2013, precum că polițistul Ion Perju este nevinovat în dosarul morții lui Valeriu Boboc, a fost recent promovată în funcție la Curtea de Apel.

Oficial, în urma protestelor din aprilie 2009, au fost înregistrate şi examinate, în special de procuratura militară Chişinău şi procuratura mun. Chişinău, 108 sesizări cu privire la infracţiuni comise de factori de decizie, în special poliţişti. În 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat din materiale apărute în presă sau din declaraţii. În 71 de cazuri au fost pornite dosare penale, dintre care, 42 pentru tortură şi 19 pentru exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. La nouă ani de la evenimentele din aprilie 2009, nicio persoană cu funcţie de răspundere din acea perioadă nu a fost condamnată.