Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CNAM: Numărul persoanelor care se…

CNAM: Numărul persoanelor care se asigură în mod individual, în creștere. Cetățenii au achitat peste 100 de milioane de lei pentru polița de asigurare obligatorie

Peste 59 de mii de persoane au achitat în luna ianuarie 2023 prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. Această cifră este în creştere cu aproape 23 de mii în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Volumul total al mijloacelor financiare acumulate în prima lună a anului curent în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală din achitarea primei în sumă fixă a depășit 106 milioane de lei, în creștere cu 39 de milioane comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022.

După 31 martie 2023, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală – 12 636 de lei, precum şi penalitate de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere. De asemenea, statutul de asigurat va fi acordat după şapte zile din momentul achitării, precizează CNAM.

Persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în primele trei luni ale anului de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă. Mărimea acesteia variază de la 1 014 până la 4 056 de lei, în funcție de categoria din care face parte persoana.

Astfel, din numărul total de plătitori, peste 43 de mii au achitat în ianuarie prima în mărime de 2 028 de lei. Este vorba despre fondatorii de întreprindere individuală, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nici asiguraţi de Guvern, cetăţenii străini cu drept de şedere provizorie în R. Moldova și alții.

Alte circa 15 mii de persoane, proprietari de teren agricol, au plătit prima în valoare de 1 014 lei.

În acelaşi timp, peste 430 de cetăţeni care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, au achitat prima de asigurare în mărime de 1 622 de lei, iar în jur de 560 de persoane au plătit pentru asigurarea medicală câte 4 056 de lei.

„În luna ianuarie s-a atestat o creştere semnificativă a numărului de cetățeni care au achitat asigurarea medicală prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay. Astfel, în jur de 24 de mii de cetățeni au plătit prima prin MPay, cu peste 10 mii mai mult față de perioada similară a anului trecut”, se menționează într-un comunicat al CNAM.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării primei în sumă fixă şi e valabil până pe 31 decembrie 2023.

„CNAM îndeamnă cetăţenii care au obligația de a achita prima în sumă fixă să-și asigure din timp riscul financiar în caz de boală. Cu cât mai multe persoane se vor asigura medical, cu atât mai multe servicii, medicamente și dispozitive medicale compensate vom avea, instituţii medicale mai performante şi lucrători medicali mai bine plătiţi. Calitatea serviciilor de sănătate depinde direct de contribuţiile făcute de fiecare cetățean în sistemul de asigurare medicală obligatorie”, susțin reprezentanții CNAM.

Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă este peste 12 mii de lei în anul 2023, fiind de circa trei ori mai mare decât în anul 2022. Decizia a fost luată de Consiliul de administraţie al CNAM, care a examinat joi, 1 decembrie, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023. 

La mijlocul lunii decembrie 2022, Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023 a fost votată de Parlament în lectură finală. Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14 miliarde 139 milioane de lei.

Ziarul de Gardă a scris anterior că mai mulți pensionari, care dețin patente de întreprinzător, se declară nemulțumiți de faptul că sunt impuși să-și procure polița medicală în mărime de 2028 lei. Ei spun că veniturile abia le ajung pentru a-și asigura coșul minim de consum.