Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CNAM, despre scumpirea primei de…

CNAM, despre scumpirea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Ce categorii vor beneficia de reduceri

Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă va constitui peste 12 mii de lei în anul 2023, fiind de circa trei ori mai mare decât cea din acest an. Totuși, la fel ca în 2022, cetățenii care vor achita prima de asigurare în primele trei luni ale anului vor trebui să scoată din buzunar mai puțin, în funcție de categoria în care se încadrează.

Decizia a fost luată de Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), care a examinat joi, 1 decembrie, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023. 

Astfel, potrivit documentului, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va fi păstrată la nivel de 9% în anul 2023.

Pe de altă parte, potrivit CNAM, prima în sumă fixă va constitui 12 636 de lei, iar la achitarea acesteia până la data de 31 martie 2023, vor fi aplicate facilități, la fel ca în anul 2022.

„Am avut discuții cu reprezentanți ai Patronatelor și Sindicatelor care au insistat asupra declarării mărimii primei de 12 636 de lei, și eu personal sunt de părerea că nu trebuie să ne ascundem, și să calculăm primele de asigurare obligatorie de asistență medicală conform legii, iar acolo unde este necesar de a veni cu reduceri esențiale pentru persoanele cele mai defavorizate”, a spus directorul general al CNAM, Ion Dodon, în cadrul unei conferințe de presă organizate de instituție.

Prin urmare, persoanele obligate să se asigure în mod individual prin achitarea primei de asigurare în
sumă fixă, ca și în anul 2022, vor fi obligați să achite prima de asigurare până la data de 31 martie 2022.

În acest caz, mărimea primei în sumă fixă va rămâne neschimbată și va fi ca în anul 2022, și anume:

  • Proprietarii de terenuri cu destinație agricolă vor achita 1014 lei în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală;
  • Pentru persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor este stabilită prima de AOAM în mărime de 1622 lei, în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală;
  • Pentru fondatorii de întreprinderi individuale, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de Guvern etc., este stabilită prima de asigurare în mărime de 2028 de lei;
  • Mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității, neangajați, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita prima de asigurare de 4056 de lei.

Modul de calculare a primei fixe de asigurare obligatorie de asistență medicală este stabilit prin art.17 alin.(4) din Legea nr. 1585, adoptată la 27.02.1998.

În conformitate cu această lege cuantumul primei de asigurare în sumă fixă ar trebui să constituie 12 636 de lei (11 700,0 lei (salariul nominal mediu lunar prognozat pentru anul 2023) x 12 (luni) x 9,0%).

„Însă, ținând cont că anul 2023 și anul 2022 sunt ani care au lovit asupra buzunarului populației, sunt ani destul de dificili, am propus Consiliului de administrație să menținem facilitățile menționate, ca populația care respectă obligația de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, până la data de 31 martie a anului în curs, să nu aibă de suferit”, a afirmat directorul general al CNAM, Ion Dodon.

„Există situații și anumite persoane care consideră că nu sunt obligate să achite prima de asigurare obligatorie, deși au posibilitate, deși nu sunt în nici una dintre categoriile asigurate de Guvern (…), să zicem că practică o activitate de antreprenoriat la negru, sau se ocupă cu alte activități care îi aduc un anumit venit dar pe care nu îl declară. Aceste persoane au posibilitatea de a achita prima de asigurare obligatorie până la data de 31 martie 2023 cu facilități – în mărime de 2028 de lei. Însă, persoanele care nu vor respecta această obligație, având venituri, și vor pretinde să achite prima de asigurare obligatorie doar după ce vor avea nevoie de o intervenție medicală costisitoare, de exemplu, vor trebui să achite prima fixă în mărime integrală”, a mai afirmat Ion Dodon.

Copiii de până la 18 ani, elevii, studenții, pensionarii, persoanele cu dizabilități severe, accentuate sau medii, gravidele, parturientele și lăuzele, șomerii înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, persoanele care îngrijesc la domiciliu o persoană cu dizabilitate severă, părinții, inclusiv cei adoptivi, care exercită în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii, persoanele din familiile defavorizate care beneficiază de ajutor social, beneficiarii de protecție internațională incluși într-un program de integrare, în perioada desfășurării acestuia, donatorii de organe în viață, veteranii de război, participanții la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, pensionarii care au atins vârsta standard de pensionare conform legislației naționale, dar beneficiază de pensie din partea altui stat, dacă nu sunt angajați în câmpul muncii, nu vor achita primă de asigurare obligatorie de asistență medicală în anul 2023, fiind asigurați de Guvern. Guvernul va transfera din bugetul de stat în fondurile AOAM pentru asigurarea acestor persoane suma de peste 6 miliarde 847 milioane 595 mii de lei.

Conform estimărilor CNAM, 97,2% din numărul total al persoanelor obligate să achite primă în sumă fixă își respectă obligația și au achitat prima în termenul legal de până la 31.03.2022. Astfel, aceștia vor achita astfel prima cu facilități, cuantumul acesteia rămânând neschimbat și variind de la 1014 lei până la 4056 lei, în funcție de categoria din care face parte persoana.

Cuantumul primei de asigurare obligatorie de asistentă medicală în sumă fixă se stabilește anual prin Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și, pentru anul 2022, constituie 4 056 lei (art.4 alin.(2) din Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2022, nr.207/2021).