Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CJI prezintă posturile TV care…

CJI prezintă posturile TV care manipulează

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a prezentat astăzi, 31 ianuarie, raportul de monitorizare „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton (1 octombrie – 31 decembrie 2017)”.

În lunile octombrie – decembrie 2017, au fost monitorizate 12 instituții media – portaluri de știri și posturi TV care au reflectat evenimente de interes public major, precum au fost sistarea finanțării Uniunii Europene în sectorul justiției, numirea lui Eugen Sturza în funcţia de Ministru al Apărării, interviul lui Vitalie Proca acordat postului Jurnal TV, summitul Parteneriatului Estic și semnarea Acordului privind Asistența Macrofinanciară de 100 milioane euro din partea UE, precum și deschiderea Biroului de Legătură al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord la Chișinău.

Potrivit lui Victor Gotișan, autorul acestui raport, instituțiile media monitorizate în această perioadă au continuat să ignore normele de scriere a știrilor atunci când au reflectat evenimentele de interes public major, difuzând informații incomplete sau prezentate unilateral. „Problema comună identificată în cazul majorității instituțiilor monitorizate a fost că jurnaliştii ignoră, voit sau nu, principiul acordării dreptului la replică persoanelor vizate în știri în context negativ”, susține Victor Gotișan.

În raport se arată că „televiziunile Accent TV şi NTV Moldova au reflectat subiectele monitorizate într-un mod unilateral şi tendenţios, favorizând direct Partidul Socialiştilor, iar Publika TV, Prime TV și Canal 2 au transmis în mare parte acelaşi conţinut de știri, favorizând Partidul Democrat. Aceste instituţii au prezentat selectiv faptele și au făcut uz de amestecul faptelor şi opiniilor”.

„Înțelegem că, uneori, jurnalistul poate face abateri pentru că nu cunoaște sau nu are suficient timp, dar vedem și cazuri evidente de manipulare, făcută cu bună știință, când unele știri nu au fost deloc făcute sau s-a făcut o prezentare selectivă a surselor… Acum mass-media se conduce mai mult după interesele  proprietarului trustului, dar nu de interesul publicului”, opinează Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent.

De aceea, Nadine Gogu le recomandă consumatorilor de media să nu se lase manipulați și să se informeze din mai multe surse.  În același timp, ea face apel la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) ca să se autosesizeze și să inițieze monitorizarea posturilor TV al căror conținut este semnalat ca sursă de informații manipulatoare sau falsă. „CCA are mai multă putere decât noi. Consiliul trebuie doar să urmărească câteva minute posturile TV menționate și va vedea cum este manipulat publicul”, a subliniat Gogu.

Barometrul Opiniei Publice a R. Moldova (BOP) arată că în noiembrie 2017 doar 4,3 la sută din respondenți au declarat că au „multă încredere” în posturile TV din Moldova. În același timp, alți 11,8% au spus că „nu au deloc încredere” în mass-media din țara noastră.