Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cine are încredere în Mitropolitul…

Cine are încredere în Mitropolitul Vladimir?

Circa 80% din cetățenii R. Moldova susțin că biserica nu ar trebui să se implice în politică. Cel puțin aceasta arată sondajul „Biserica și statul în R. Moldova”, realizat la inițiativa Fundației Soros-Moldova.

Potrivit datelor studiului, liderii bisericilor nu se bucură de o mare popularitate în rândurile cetățenilor. Doar 34% din respondenți au declarat că au încredere în Mitropolitul Vladimir, în timp ce 41% au spus că au prea puțină încredere în acesta.

Autorii studiului au menționat că fețele bisericești au participat activ în alegerile prezidențiale din anul 2016. Biserica Ortodoxă din R. Moldova s-a implicat, brutal, şi în campania electorală privind alegerile prezidenţiale, susţinând candidatul pro-rus, Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din R. Moldova, şi denigrând candidatul pro-european, Maia Sandu, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate. După ce mitropolitul Vladimir şi-a declarat, indirect, susţinerea pentru Dodon în cadrul unei slujbe, lăudându-l şi numindu-l „dl preşedinte”, peste câteva zile, un grup de preoţi cu trecut politic, în frunte cu „preasfinţitul” Marchel, episcopul de Bălţi şi Făleşti, au îndemnat oamenii să-l voteze pe „creştinul” Dodon. Conexiunea politicului cu Biserica Ortodoxă din R. Moldova are însă o istorie mult mai veche, comuniştii, liberal-democraţii, democraţii, iar acum socialiştii fiind beneficiarii relaţiilor apropiate cu „slujitorii” Domnului.

Victor Munteanu, directorul Departamentului Justiție și Drepturile Omului din cadrul Fundației Soros-Moldova, a menționat că acest studiu nu ar trebui să influențeze în vreun fel colaborarea dintre biserică și stat și nu ține să critice biserica. „Studiul analizează modul în care se construiesc relațiile dintre biserică și stat, și prezintă date exacte și clare pentru a permite dezvoltarea corectă a țării noastre cu respectarea valorilor democratice”, am subliniat Munteanu.

În cadrul studiului au fost intervievați 2090 de oameni din 183 de localități, în perioada 8 august- 21 septembrie 2016. Cei mai mulți dintre respondenți, adică aproximativ 93% s-au declarat creștini ortodocși: 86% aparținând Mitropoliei Moldovei, și 7% Mitropoliei Basarabiei.