• Cheltuielile de milioane ale președintelui în 2017

  Cheltuielile de milioane ale președintelui în 2017
  Foto: facebook.com/dodon.igor
  vizualizări
  12 februarie 2018 | 20:13

  Cheltuielile președintelui R. Moldova Igor Dodon, au crescut în 2017 cu 10% față de anul precedent. Dodon a cheltuit circa 1,4 milioane de lei pentru călătorii, de aproape 3 ori mai mult decât Nicolae Timofti, în 2016. Cel mai mult, s-a majorat suma alocată la capitolul „servicii”, cu 1,6 milioane de lei mai mult. Astfel, cheltuielile de transport au crescut de 3,7 ori, de 2,5 ori − serviciile editoriale, iar cele de protocol s-au majorat cu 32%. De asemenea, pe parcursul anului 2017 au fost procurate „mașini si utilaje” în valoare de 232 mii de lei, se arată într-un studiu realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. În schimb, s-au făcut reduceri la capitolul prestații sociale și indemnizații la încetarea acțiunii contractului de muncă, de circa 667 mii lei.

  Deși pagina oficială a Aparatului Președintelui ar fi trebuit să conțină 6 documente de buget, este publicat doar Raportul de activitate. Într-o analiză a transparenței autorităților publice din 2017, Aparatul Președintelui R. Moldova făcea parte din autoritățile cu cel mai jos nivel de deschidere a informației, alături de Curtea Constituțională, Autoritățile judecătorești și Procuratura Generală.

  În Tabelul 2, putem vedea care dintre cele 6 sunt publicate și cum s-a schimbat situația față de perioada anterioară evaluării. Sursa: Expert-Grup

  Experții aduc drept exemplu de transparență pagina oficială a președintelui român, care conține informațiile despre bugetul Administrației Prezidențiale atât aprobat, cât și executat, pe categorii de cheltuieli, dar și lista funcțiilor specifice Administrației Prezidențiale, indemnizațiile lunare și salariile de bază aferente acestora.

  Călătoriile președintelui de 1, 377 milioane de lei

  Un subiect aparte la capitolul cheltuieli se referă la informațiile privind cheltuielile de transport și deplasările în interiorul și exteriorul țării. Deși informația privind volumul total al cheltuielilor pe aceste categorii sunt disponibile (însă nu pe pagina web a Președintelui), nu găsim nicăieri date despre cum au fost utilizați acești bani. Nu se cunoaște identitatea persoanelor care au călătorit, sunt acestea angajate ale instituției prezidențiale sau nu și nici care a fost scopul vizitelor.

  Conform unui comunicat de presă publicat pe pagina web a Președintelui, acesta ar fi întreprins 14 călătorii peste hotarele țării, dintre care 3 au fost vizite oficiale, iar 11 vizite de lucru. Costul total al acestor călătorii conform datelor publicate pe pagina Agenției Achiziții Publice este de aproape 1,4 milioane de lei, dintre care 800 de mii de lei au fost cheltuiți pentru procurarea biletelor avia pentru călătorii, începând cu 15 iulie 2017.

  Aranjamente florale de 620 de mii de lei

  De asemenea, pe site-ul Președinției nu se vor regăsi informații despre cheltuielile curente la capitolul combustibil, telefonie sau procurarea aranjamentelor florale. Unicele informații, parțiale, despre aceste cheltuieli pot fi vizualizate în baza de date a Agenției Achiziții Publice, unde, spre exemplu, aflăm că pentru aranjamente florale, Aparatul Președintelui R. Moldova a cheltuit 620 mii lei sau aproape 31 mii euro.

  „Lipsa informațiilor de acest tip poate duce la un nivel scăzut de încredere, dar și la o serie de discuții privind eficiența utilizării banului public”, se arată în studiul Expert-Grup.

  Distincții de stat oferite în mod netransparent

  Autorii studiului constată că modul netransparent în care are loc conferirea distincțiilor de stat, duce la „devalorizarea și scăderea drastică a prestigiului decorațiilor” și că „reglementările existente lasă prea mult spațiu președintelui în procesul de luare a deciziilor, fapt ce depășește cu mult rolul său protocolar în acest proces”.

  „Astfel, alături de persoanele care au meritat distincțiile de stat, se regăsesc și 17 persoane din cercurile politice și economice afiliate președinților”, scrie Expert-Grup.

  Suma alocațiilor în funcție de tipul decorațiilor. Sursa: Expert-Grup

  Pentru modificarea situației, experții recomandă revizuirea totală a conceptului și cadrului legal privind conferirea distincțiilor de stat în R. Moldova.

  Concluzii și recomandări

  Autorii studiului atenționează despre riscurile lipsei de transparență în activitatea și cheltuielile președintelui R. Moldova.
  „Cea mai importantă chestiune legată de activitatea și cheltuielile președintelui R. Moldova este legată de potențialele conflicte de interese și încălcarea regimului privind sponsorizările și cadourile. Unele persoane, încearcă să inducă ideea că dacă o cheltuială nu a fost efectuată din bugetul public, atunci totul este perfect și interesul public este respectat. În realitate, de cele mai multe ori lucrurile stau invers, orice favoare persoanelor importante din stat, inclusiv prin îmbunătățirea condițiilor de activitate ale acestora sau deplasări sponsorizate trebuie să fie subiectul unor reglementări stricte privind conflictul de interese”, constată autorii studiului.

  Potrivit experților,  orice bănuială sau suspiciune minoră de conflict de interese, trafic de influență, încălcarea regimului cadourilor trebuie cercetate cu mare atenție de către organele statului abilitate cu aceste competențe.

  Totodată, autorii studiului constată că volumul total de cheltuieli ar putea fi cu mult mai mare decât pare a fi la prima vedere. Pentru a rezolva această problemă este necesară o mai bună evidență a resurselor autorităților publice, în conformitate cu standardele internaționale în domeniul finanțelor publice.

  Citiți și:

  Vacanţele preşedintelui

  Președintele vacanțelor: Detalii despre noua destinație turistică în care se odihnește Dodon 

  Geografia lui Igor Dodon: Izolaţi lângă Putin 

  (VIDEO, DOC) 200 de mii de lei de la Guvern pentru reparaţie de milioane la vila prezidenţială de la Condriţa 

  Foto antet: facebook.com/dodon.igor

   

   

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

  La 11 iulie zeci de mii de oameni din regiunea Habarovsk din Rusia au participat la o acțiune de protest în apărarea guvernatorului regiunii, Serghei Furgal, anunță meduza.io. Mass-media locală a calificat acți…
  Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească în România, dar există şi două judeţe, Satu Mare şi Sălaj, care reuşesc să ţină sub control epidemia. Au puţine persoane infectate cu COVID-19 şi niciun caz înr…
  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri și care a fost internat în Penitenciarul spital nr. 16, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU).
  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  La 11 iulie curent se lansează Partidul Politic „NOI”. Evenimentul se desfășoară în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău. Ziarul de Gardă nu a găsit un site oficial al partidului și nici măcar o…
  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre alte 284 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 care au fost confirmate astăzi în R. Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numă…
  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Comisia Europeană a evaluat cum au fost îndeplinite cerințele pentru liberalizarea vizelor de către țările din Balcanii de Vest și cele ale Parteneriatului Estic: Georgia, Ucraina, dar și R. Moldova. În raportu…
  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor