• Cheltuielile de milioane ale președintelui în 2017

  Cheltuielile de milioane ale președintelui în 2017
  Foto: facebook.com/dodon.igor
  vizualizări
  12 februarie 2018 | 20:13

  Cheltuielile președintelui R. Moldova Igor Dodon, au crescut în 2017 cu 10% față de anul precedent. Dodon a cheltuit circa 1,4 milioane de lei pentru călătorii, de aproape 3 ori mai mult decât Nicolae Timofti, în 2016. Cel mai mult, s-a majorat suma alocată la capitolul „servicii”, cu 1,6 milioane de lei mai mult. Astfel, cheltuielile de transport au crescut de 3,7 ori, de 2,5 ori − serviciile editoriale, iar cele de protocol s-au majorat cu 32%. De asemenea, pe parcursul anului 2017 au fost procurate „mașini si utilaje” în valoare de 232 mii de lei, se arată într-un studiu realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. În schimb, s-au făcut reduceri la capitolul prestații sociale și indemnizații la încetarea acțiunii contractului de muncă, de circa 667 mii lei.

  Deși pagina oficială a Aparatului Președintelui ar fi trebuit să conțină 6 documente de buget, este publicat doar Raportul de activitate. Într-o analiză a transparenței autorităților publice din 2017, Aparatul Președintelui R. Moldova făcea parte din autoritățile cu cel mai jos nivel de deschidere a informației, alături de Curtea Constituțională, Autoritățile judecătorești și Procuratura Generală.

  În Tabelul 2, putem vedea care dintre cele 6 sunt publicate și cum s-a schimbat situația față de perioada anterioară evaluării. Sursa: Expert-Grup

  Experții aduc drept exemplu de transparență pagina oficială a președintelui român, care conține informațiile despre bugetul Administrației Prezidențiale atât aprobat, cât și executat, pe categorii de cheltuieli, dar și lista funcțiilor specifice Administrației Prezidențiale, indemnizațiile lunare și salariile de bază aferente acestora.

  Călătoriile președintelui de 1, 377 milioane de lei

  Un subiect aparte la capitolul cheltuieli se referă la informațiile privind cheltuielile de transport și deplasările în interiorul și exteriorul țării. Deși informația privind volumul total al cheltuielilor pe aceste categorii sunt disponibile (însă nu pe pagina web a Președintelui), nu găsim nicăieri date despre cum au fost utilizați acești bani. Nu se cunoaște identitatea persoanelor care au călătorit, sunt acestea angajate ale instituției prezidențiale sau nu și nici care a fost scopul vizitelor.

  Conform unui comunicat de presă publicat pe pagina web a Președintelui, acesta ar fi întreprins 14 călătorii peste hotarele țării, dintre care 3 au fost vizite oficiale, iar 11 vizite de lucru. Costul total al acestor călătorii conform datelor publicate pe pagina Agenției Achiziții Publice este de aproape 1,4 milioane de lei, dintre care 800 de mii de lei au fost cheltuiți pentru procurarea biletelor avia pentru călătorii, începând cu 15 iulie 2017.

  Aranjamente florale de 620 de mii de lei

  De asemenea, pe site-ul Președinției nu se vor regăsi informații despre cheltuielile curente la capitolul combustibil, telefonie sau procurarea aranjamentelor florale. Unicele informații, parțiale, despre aceste cheltuieli pot fi vizualizate în baza de date a Agenției Achiziții Publice, unde, spre exemplu, aflăm că pentru aranjamente florale, Aparatul Președintelui R. Moldova a cheltuit 620 mii lei sau aproape 31 mii euro.

  „Lipsa informațiilor de acest tip poate duce la un nivel scăzut de încredere, dar și la o serie de discuții privind eficiența utilizării banului public”, se arată în studiul Expert-Grup.

  Distincții de stat oferite în mod netransparent

  Autorii studiului constată că modul netransparent în care are loc conferirea distincțiilor de stat, duce la „devalorizarea și scăderea drastică a prestigiului decorațiilor” și că „reglementările existente lasă prea mult spațiu președintelui în procesul de luare a deciziilor, fapt ce depășește cu mult rolul său protocolar în acest proces”.

  „Astfel, alături de persoanele care au meritat distincțiile de stat, se regăsesc și 17 persoane din cercurile politice și economice afiliate președinților”, scrie Expert-Grup.

  Suma alocațiilor în funcție de tipul decorațiilor. Sursa: Expert-Grup

  Pentru modificarea situației, experții recomandă revizuirea totală a conceptului și cadrului legal privind conferirea distincțiilor de stat în R. Moldova.

  Concluzii și recomandări

  Autorii studiului atenționează despre riscurile lipsei de transparență în activitatea și cheltuielile președintelui R. Moldova.
  „Cea mai importantă chestiune legată de activitatea și cheltuielile președintelui R. Moldova este legată de potențialele conflicte de interese și încălcarea regimului privind sponsorizările și cadourile. Unele persoane, încearcă să inducă ideea că dacă o cheltuială nu a fost efectuată din bugetul public, atunci totul este perfect și interesul public este respectat. În realitate, de cele mai multe ori lucrurile stau invers, orice favoare persoanelor importante din stat, inclusiv prin îmbunătățirea condițiilor de activitate ale acestora sau deplasări sponsorizate trebuie să fie subiectul unor reglementări stricte privind conflictul de interese”, constată autorii studiului.

  Potrivit experților,  orice bănuială sau suspiciune minoră de conflict de interese, trafic de influență, încălcarea regimului cadourilor trebuie cercetate cu mare atenție de către organele statului abilitate cu aceste competențe.

  Totodată, autorii studiului constată că volumul total de cheltuieli ar putea fi cu mult mai mare decât pare a fi la prima vedere. Pentru a rezolva această problemă este necesară o mai bună evidență a resurselor autorităților publice, în conformitate cu standardele internaționale în domeniul finanțelor publice.

  Citiți și:

  Vacanţele preşedintelui

  Președintele vacanțelor: Detalii despre noua destinație turistică în care se odihnește Dodon 

  Geografia lui Igor Dodon: Izolaţi lângă Putin 

  (VIDEO, DOC) 200 de mii de lei de la Guvern pentru reparaţie de milioane la vila prezidenţială de la Condriţa 

  Foto antet: facebook.com/dodon.igor

   

   

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Cel mai mare număr de oameni infectați cu COVID-19 de până acum – 1.712

  Alte 1.712  cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi, 28 noiembrie, în Republica Moldova, anunță Ministerul Sănătății. Din numărul total de cazuri, patru cazuri sunt de import (România …
  Cel mai mare număr de oameni infectați cu COVID-19 de până acum – 1.712

  VIDEO/ Deputatul Dumitru Alaiba îi solicită procurorului general să se autosesizeze în cazul semnăturii lui Șor pe un proiect de hotărâre

  Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS) Dumitru Alaiba i-a solicitat procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să se autosesizeze în cazul proiectului de hotărâre care ar fi fost semnat de către Ilan…
  VIDEO/ Deputatul Dumitru Alaiba îi solicită procurorului general să se autosesizeze în cazul semnăturii lui Șor pe un proiect de hotărâre

  COVID-19 a mai luat viața unui medic

  Un medic din Soroca, Alexandra Creciun, a murit din cauza consecințelor provocate de noul tip de coronavirus. Mesajul de condoleanțe adresat familiei doctorului decedat a fost publicat astăzi pe pagina de Face…
  COVID-19 a mai luat viața unui medic

  Pomii de Crăciun vor fi vânduți în Chișinău de pe 15 decembrie

  Pomii de Crăciun vor putea fi cumpărați în Chișinău începând cu data de 15 decembrie. Primăria Chișinău anunță că, în perioada 15 decembrie 2020 – 7 ianuarie 2021, în sectoarele orașului „vor fi amenajate…
  Pomii de Crăciun vor fi vânduți în Chișinău de pe 15 decembrie

  Stare de urgență în sănătate publică. Noi restricții în contextul pandemiei de COVID-19 în Chișinău

  De astăzi, 28 noiembrie, în municipiul Chișinău au intrat în vigoare noi restricții în contextul pandemiei de COVID-19, iar altele vor fi aplicate de luni, anunță Primăria capitalei. Comisia Extraordinară de S…
  Stare de urgență în sănătate publică. Noi restricții în contextul pandemiei de COVID-19 în Chișinău

  Câțiva deputați PSRM vor să-i oblige pe jurnaliști să-și dezvăluie sursele de informare

  Instanțele de judecată ar putea să-i oblige pe jurnaliștii din R. Moldova să-și dezvăluie sursele de informare „în cazul când acest lucru devine necesar pentru apărarea securității naționale și a ordinii public…
  Câțiva deputați PSRM vor să-i oblige pe jurnaliști să-și dezvăluie sursele de informare