Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ședință extraordinară la CEC:…

VIDEO Ședință extraordinară la CEC: A fost stabilit numărul de mandate obținute de PAS, BECS și P. ȘOR în urma alegerilor anticipate din 11 iulie

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) se întrunesc luni, 19 iulie, în ședință extraordinară, pentru a examina, în principal, subiectul privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

Pe agenda ședinței CEC sunt programate șase subiecte, toate referindu-se la alegerile parlamentare anticipate organizate la 11 iulie în R. Moldova.

LIVE TEXT:

Ora 13:32 Ședința se declară închisă.

Ora 13:24 Proiectul pentru aprobarea Raportului cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 a fost aprobat de membrii CEC.

Ora 13:22 A fost aprobat proiectul cu privire la atribuirea mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova și declararea candidaților supleanți în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Ora 13:19 A fost stabilit numărul de mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova obținut de concurenții electorali  potrivit rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021:

PAS: 63 de mandate
BECS: 32 de mandate
P. ȘOR: 6 de mandate

Ora 13:18 Proiectul cu privire la excluderea partidelor și altor organizații social-politice din procesul de atribuire a mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care nu au trecut pragul minim de reprezentare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 a fost aprobat de CEC.

Ora 13:07 Președintele CEC prezintă proiectul privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021

„La alegeri au participat 1 480 965 de cetățeni, rata participării este 52,30%”, a menționat Cimil.

Ora 13:06 Membrul CEC, secretar al Comisiei, Maxim Lebedinschi, a anunțat că se autorecuză de la examinarea următoarelor subiecte de pe agendă ce țin de alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Ora 13:05 Membru CEC Vladimir Șarban prezintă proiectul pentru modificarea hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 5161/2021 „Cu privire la prelungirea termenului degrevării de atribuțiile de la locul de muncă permanent și convocării unor membri ai consiliilor electorale de circumscripție, constituite pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, precum și a termenului de activitate pentru persoanele din cadrul aparatelor acestora”. Proiectul a fost susținut de membrii CEC.

Ora 13:00 Toți membrii CEC sunt prezenți fizic la ședința extraordinară a Comisiei.

Astăzi, 19 iulie, este data limită la care Comisia Electorală Centrală (CEC) trebuie să prezinte totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, întocmind un raport în acest sens. Ulterior, CEC va expedia Înaltei Curți actele prevăzute de Codul electoral și lista deputaților aleși în termen de 24 de ore după totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, adică până pe 20 iulie. După aceasta, Curtea Constituțională (CC) va confirma sau va infirma, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 5 zile după primirea actelor de la CEC, termenul limită fiind duminică, 25 iulie.

La prima ședință a Parlamentului preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Totodată, Președintele țării va adresa un mesaj deputaților nou-aleși. Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire. 

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a câştigat clar alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, potrivit rezultatelor preliminare prezentate luni de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 100% dintre secţiile de votare. În urma numărării voturilor din totalul celor 2 150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,80% din voturi, depăşind astfel categoric Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de 27,17% din electorat. Datele CEC arată că Partidul Politic ȘOR a beneficiat de susţinerea a 5,74% dintre alegători.

Potrivit datelor preliminare finale, PAS obține 63 de mandate, Blocul Electoral al comuniștilor și socialiștilor ar obține 32 și Partidului Șor – 6 mandate.