Principală  —  IMPORTANTE   —   CEC se întrunește în ședință…

CEC se întrunește în ședință extraordinară pentru a examina modificarea hotărârii cu privire la secțiile de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) se întrunesc joi, 10 iunie, într-o nouă ședință extraordinară, pentru a examina, în principal, subiectul privind modificarea hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 4965 din 5 iunie 2021 „Cu privire la organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului (regiunea transnistreană), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021”.

Examinarea acestui subiect vine după ce luni, 7 iunie, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au emis o notă prin care au atenționat asupra unor riscuri la adresa securității naționale în contextul deschiderii a trei secții de vot, una – în comuna Corjova din raionul Dubăsari și celelalte două – în municipiul Bender, localități cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente.

Pe agenda ședinței CEC de joi, 10 iunie, sunt programate și alte subiecte, zece la număr, cele mai multe dintre ele referindu-se la organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.


Potrivit SIS, urmare a analizei vulnerabilităților și riscurilor de securitate, „SIS a constatat apariția unor indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, apăruți în contextul Hotărârii CEC nr. 4965 din 05.06.2021, și anume organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender”.

Riscurile rezidă din decizia de plasare a trei secții de vot, și anume: una – în comuna Corjova din raionul Dubăsari și celelalte două – în municipiul Bender, localități cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente. De asemenea, nu va putea fi asigurată activitatea imparțială și neinfluențată de structurile paramilitare ilegale de la Tiraspol a membrilor secțiilor de vot, prezența și securitatea observatorilor naționali și internaționali ș.a. În acest sens, reliefăm că situațiile enumerate creează circumstanțe pentru fraudarea scrutinului la aceste secții de votare”, menționează reprezentanții SIS.

În context, responsabilii de la SIS au menționat că CEC nu a consultat Serviciul în luarea hotărârii cu privire la deschiderea secțiile de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis organizarea a 44 secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.