Principală  —  IMPORTANTE   —   Ceban, despre tariful la gazele…

Ceban, despre tariful la gazele naturale propus de ANRE: „Nu acoperă costurile de achiziție, transport și distribuție”

Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, susține că proiectul de hotărâre propus de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prin care cetățenii ar putea plăti 22 de lei și 27 de bani cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale începând cu 1 august, „nu acoperă costurile de achiziție, transport, distribuție și furnizare” a gazelor.

„Potrivit proiectului, consumatorul va plăti un preț de achiziție a gazelor naturale de 838,12 de dolari pentru mia de metri cubi, cu un preț de achiziție de 990 de dolari pentru mia de metri cubi doar pentru luna iulie 2022 și un preț de achiziție de peste 1460 de dolari pentru mia de metri cubi pentru luna august. Astfel, acest proiect nu numai că nu acoperă costurile de achiziție gazelor naturale, dar și costurile serviciilor de transport, distribuție și furnizare, ceea ce determină SA „Moldovagaz” să acumuleze în continuare abateri tarifare”, a spus Ceban într-o postare pe canalul său de Telegram.

20 de lei și 61 de bani (fără TVA) sau 22 de lei și 27 de bani cu TVA inclus. Atât ar urma că plătească consumatorii pentru un metru cub de gaze naturale începând cu 1 august curent. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat joi, 14 iulie, proiectul de hotărâre privind aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” în contextul obligației de serviciu public.

Mai exact, cetățenii ar putea plăti cu 3 lei și 66 de bani mai mult decât în prezent pentru un metru cub de gaze naturale.

Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a ANRE, Galina Sanduța, ne-a comunicat că Agenția a pregătit proiectul de hotărâre, însă deocamdată nu este clar când ar putea fi aprobat documentul.

Miercuri, SA „Moldovagaz” și-a modificat demersul prin care a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 %. Astfel, după revizuirea unor calcule, compania a solicitat 26 de lei și 31 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, fără TVA și 28 de lei și 39 de bani, cu TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate.