Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce se întâmplă cu turul…

Ce se întâmplă cu turul doi al alegerilor de la Bălți în cazul excluderii candidatei Marina Tauber? Răspunde CEC-ul

Duminică, 5 decembrie, la Bălți va fi organizat turul doi al alegerilor pentru Primăria Bălți. Lupta finală urmează să se dea între primii doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur de scrutin, Marina Tauber, candidata susținută de Partidul Politic ȘOR, și Nicolai Grigorișin, candidat independent.

Cu patru zile înainte de cel de-al doilea tur de scrutin, Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat, printr-o Hotărâre adoptată la 1 decembrie, Judecătoriei Bălți scoaterea Marinei Tauber din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Ziarul de Gardă a întrebat reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) ce se întâmplă cu turul doi al alegerilor de la Bălți în cazul în care instanța de judecată decide scoaterea Marinei Tauber din cursa electorală pentru Primăria Bălți și vă prezintă răspunsul CEC în acest sens.

CEC: „În cazul în care instanța de judecată decide să excludă un candidat din cursa pentru funcția de primar al municipiului Bălți tot magistrații ar urma să dea și soluția pentru modul în care va fi organizat turul doi al alegerilor”

Solicitați de Ziarul de Gardă responsabilii din cadrul CEC susțin că instanța de judecată urmează să decidă dacă participă sau nu candidata Marina Tauber în cursa pentru funcția de primar al Primăriei Bălți, iar în cazul excluderii acesteia din cursă, potrivit CEC, tot magistrații ar trebui să anunțe modul în care vor fi organizate alegerile de la Bălți.

Astfel, potrivit CEC, instanța ar urma să adopte o decizie – fie o exclude pe Marina Tauber și stabilește introducerea celui de-al treilea candidat de pe listă, fie instanța respinge Hotărârea CEC care prevede scoaterea lui Tauber din cursă. Totodată, magistrații urmează să decidă și soarta celor peste 102 de mii de buletine de vot tipărite. După decizia instanței, Comisia se va întruni în ședință și va pune în aplicare Hotărârea dictată de magistrați.

„Dacă instanța decide să anuleze înregistrarea unui candidat rămâne doar un singur candidat și codul prevede că turul doi se desfășoară cu doi candidați. Instanța ar trebui să dea o soluție. (…) Ce ține de candidatul care s-a clasat pe numărul patru – el nu mai poate solicita renumărarea voturilor, a expirat termenul. Acum suntem într-o situație când nu avem nimic de întreprins, dar de așteptat. Acum rămâne să vedem ce decide ultima instanță – CSJ pentru că decizia e irevocabilă, ar trebuie până duminică să avem o rezolvare. Au fost tipărite 102 mii de buletine. Acum după decizia instanței Comisia se va întruni și va decide în funcție de decizia instanței – ori tipărirea altor buletine sau vedem. Deocamdată nu a fost stabilită prima instanță”, a declarat Rodica Sîrbu, purtătoarea de cuvânt a CEC.

CEC: „Turul doi al alegerilor se desfășoară între doi candidați”

În context, responsabilii din cadrul Comisiei, au declarat că, potrivit Codului Electoral, turul doi al alegerilor se desfășoară între primii doi candidați stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur, iar în cazul care, după anunțarea rezultatelor primului tur al alegerilor, în termen de 7 zile, vreunul dintre cei doi candidați decide să se retragă din participarea în alegeri – atunci în cursă intră următorul candidat de pe listă, clasat pe locul trei.

„Situația este foarte dificilă pentru că atunci când CEC a stabilit turul doi de alegeri – Hotărârea prevede dacă în primele 7 zile se retrage un candidat intră în joc cel de-al treilea candidat. Deja, acestea 7 zile s-au scurs și nimeni nu s-a retras, respectiv, Hotărârea nu este valabilă, prin urmare nu putem să admitem că vine al treilea candidat. În același timp există o prevedere în Codul Electoral care spune clar că turul doi se desfășoară cu doi candidați. Noi avem la moment doi candidați, dar dacă instanța decide că unul dintre ei este exclus, tot instanța ar trebui să dea o soluție – dacă mai includem un candidat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a CEC, Rodica Sîrbu.

Între timp, reprezentanții Judecătoriei Bălți anunță că vineri, 3 decembrie, începând cu ora 11:00, vor examina în ședință cauza dintre CEC și Marina Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR la funcția de primar al municipiului Bălți.


La 1 decembrie CEC a adoptat o hotărâre prin care au constatat că Marina Tauber a utilizat în campania electorală fonduri financiare și materiale nedeclarate folosite pentru hrana simpatizanților și activiștilor care au susținut-o în campania pentru primul tur de scrutin, de cel puțin 34 260 de lei, astfel depășind plafonul maxim stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei.

Motivele pentru care CEC a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber, candidata Partidului ȘOR, din cursa electorală pentru Primăria Bălți

Anterior, CEC a emis o hotărâre cu privire la controlul reflectării veniturilor și cheltuielilor concurentului electoral Partidul Politic „Șor” în campania electorală pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie, pentru perioada de până la 19 noiembrie curent. Partidul Politic „Șor” a fost atenționat despre necesitatea respectării art. 52 alin. (10) din Codul electoral la contractarea serviciilor de confecționare, plasare, distribuire și achitare a publicității electorale.

Totodată, concurentul electoral Partidul Politic „Șor” a fost obligat să prezinte, în termen de 24 de ore, până la 21 noiembrie, ora 17:00, raportul privind finanțarea campaniei electorale pentru perioada 30 octombrie – 5 noiembrie 2021 corectat. A fost aplicată sancțiunea sub formă de avertisment concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru neraportarea donației materiale sub formă de locațiune a spațiilor publicitare în valoare de 9 049 lei.

Marina Tauber, candidata Partidului Politic „Șor”, a câștigat primul tur al alegerilor pentru funcția de primar al mun. Bălți. Tauber a obținut 47,93% din voturile valabil exprimate. Detalii aici

Datele preliminare publicate de CEC arată că Marina Tauber a obținut 47,93% (15 918 voturi), în timp ce Nicolai Grigorișin a acumulat 20,93% (6 951 de voturi).