Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce spun părinții despre alimentația…

Ce spun părinții despre alimentația copiilor în grădinițe și excluderea din meniu a crenvurștilor

Recent, Minis­te­rul Sănă­tă­ții a pre­zen­tat rezul­ta­tele pro­be­lor de labo­ra­tor efec­tu­ate de spe­cia­liș­tii din sănă­ta­tea publică,  și, ca urmare,  minis­tra Sănă­tă­ții, Ruxanda Gla­van, a sem­nat un ordin prin care inter­zice con­su­mul de pro­duse din carne care con­țin adaos de adi­tivi ali­men­tari, în insti­tu­ți­ile de învă­țământ gene­ral. De aceea, am decis să întrebăm părinții ce cred despre această situație, și, în general, ce părere au despre alimentarea copiilor în instituțiile publice de învățământ?

„Am scris un demers, pentru interzicerea crenvuștilor, pe data de 5 noiembrie 2015. Am transmis acest demers la mai multe organe, începând cu Ministerul Sănătății, Centrul de Sănătate Publică, Ministerul Educației, ș.a.  Am dat petiții online, demersuri, au fost emisiune televizate, audieri… Ca părinți ne bucurăm că ordinul a fost emis, dar e necesar să aibă o continuitate ceea ce este scris în ordin și să fie implementat. Dacă se studiază profund legislația, faptul că au fost introduși în meniu crenvurștii nu a fost pe deplin legal și corect. Acesta a fost un prim pas. Mai departe, sperăm să colaborăm cu autoritățile și să schimbăm conceptul de alimentare a copiilor în grădiniță, ca să fie cât mai aproape de recomandările OMS. Vrem un meniu sănătos, ce să conțină multe fructe și legume și mai puține dulciuri”, spune  Iulia Nazaria, o mamă care în noiembrie anul trecut a început campania anti-crenvurști.

„Autoritățile, oamenii responsabili de alimentația copiilor la grădinițe, care de la început negau faptul că alimentația copiilor este de calitatea proastă – ar trebui pedepsiți. În așa mod  se va face regulă. În viitor ar trebui să se facă un control strict al calității produselor de la școli și grădinițe. Iar cei care vor face aceste controale  să țină cont ar putea fi pedepsiți în caz că greșesc”, opinează  Ana Karavasili, un alt părinte.

„Un meniu unic mi se pare mai ușor de monitorizat. Cel mai des argument a fost: ce vreți voi de atâția bani? Eu cred că meniul poate fi scumpit, adică adaptat la realitate. Și să se facă scutiri sau subvenții pentru familiile nevoiașe sau cu mulți copii”, menționează Nadia Chelban, o altă mamă care a susținut campania anti-crenvurști.

„Ne pare rău că anume părinţii prin diferite demersuri, petiţii au deschis ochii celora care răspund de sănătatea copiilor. Acum îşi asumă laudele, dar de la început ne socoteau nişte tâmpiţi care aberează. Noi vom lupta în continuare şi nu ne mulţumim doar cu aceste schimbări”, comentează Carolina Chirilescu.

„Am spus de mai multe ori că ar trebuie de modificat întreg  sistemul. Este necesară elaborarea unui meniu conform recomandărilor OMS, modificarea procesului de achiziționare a produselor alimentare, evaluarea sa fie efectuată  conform standardelor în vigoare și specificațiilor, la procesul de recepționare a produselor alimentare să fie luat câte un eșantion de fiecare pentru verificarea conformității în laborator,  excluderea posibilității de sustragere a produselor, de către șoferi, directori, bucătari, angajarea bucătarilor calificați pentru prepararea bucatelor pentru copii, eliminarea contabilității duble, și multe altele”, conchide Victoria Țurcan.