Principală  —  IMPORTANTE   —   CC examinează sesizările prin care…

CC examinează sesizările prin care mai mulți parlamentari au contestat legile care reglementează activitatea farmaceutică, votate de PSRM – ȘOR în ședință nocturnă

Sursa foto: ZdG

Curtea Constituțională (CC) va examina joi, 11 martie, sesizările depuse de către mai mulți deputați prin care, aleșii poporului, au contestat legile privind reglementarea activității farmaceutice, aprobate de către majoritatea neformală PSRM – ȘOR în ședința nocturnă din 16 decembrie 2020.

Autorii sesizărilor, deputatul Platformei DA Liviu Vovc, deputații PDM Monica Babuc, Pavel Filip, Alexandru Jizdan, Ghenadie Buza și Igor Vremea și deputatul PAS Dan Perciun, au contestat Legea nr. 236 din 16 decembrie 2020 privind modificarea unor acte normative și Legea nr. 240 din 16 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative.

Cele două legi menționate reglementează:

  • a) farmaciile cu circuit deschis amplasate în unități mobile;
  • b) livrarea la domiciliu a medicamentelor persoanelor cu dizabilitate severă;
  • c) instituirea Catalogului de prețuri la medicamente compensate;
  • d) modificarea metodologiei de calculare a prețului;
  • e) implementarea sistemului național de prescriere electronică a medicamentelor;
  • f) instituirea obligației de serviciu impusă farmaciilor.

În context, autorii sesizărilor solicită să fie verificat controlul constituționalității celor două legi.

Potrivit deputatului Platformei DA, Liviu Vovc, autorul uneia dintre sesizări, aprobarea amendamentelor privind activitatea farmaceutică a fost făcută cu grave abateri de la legislație și tot el a anunțat anetrior că pe lângă contestarea în Curtea Constituțională, a sesizat și Procuratura Generală.

Anterior, Comunitatea academică a Facultății de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) a emis o notă prin care „și-a exprimat profunda îngrijorare față de conținutul legilor aprobate, cu privire la modificarea cadrului legislativ ce reglementează activitatea farmaceutică” și au menționat că aceste modificări „sunt contradictorii cu cadrul legislativ al sistemului de sănătate din Republica Moldova.

Miercuri noaptea, 16 decembrie 2020, pe fundalul scandărilor deputaților PAS și PPDA, cu mai puțin de o oră până la miezul nopții, deputații Partidului Socialiștilor și cei din Pentru Moldova, din care fac parte transfugii Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor au votat proiectele bugetelor anuale în două lecturi, lectură finală. Tot în ședința de miercuri deputații PSRM – ȘOR au votat un alt pachet de legi, printre care legea cu privire la anularea „legii miliardului”, legile cu privire la UTA Găgăuzia, legea cu privire la statutul special pentru limbii ruse, dar și legea privind modificarea Legii nr. 1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică.