Principală  —  IMPORTANTE   —   Câți oameni au participat la…

Câți oameni au participat la protestul Partidului „ȘOR”? Poliția și organizatorii anunță cifre total diferite

Sursa foto: ZdG

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că a documentat „un număr limitat de incidente minore” produse în timpul protestului organizat duminică, 18 septembrie, de Partidul Politic „ȘOR” în centrul capitalei. Potrivit IGP, la manifestație au participat aproximativ 6500 de oameni – număr de zeci de ori mai mic decât cel anunțat de președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, membru al Partidului „ȘOR”, care a spus că la manifestație au participat „peste 50 mii de persoane”.

Totodată, conform Poliției R. Moldova, membrii formațiunii politice au organizat transport cu o capacitate estimativă de 9.634 de cetățeni.

„Protestatarii au încercat să instaleze corturi pe partea carosabilă, însă, la solicitarea poliției, le-au transferat în scuarul Parlamentului (…). Menționăm că organizatorii protestului au colaborat cu organele de drept”, arată un comunicat al IGP.

Duminică, 18 septembrie, membri și simpatizați ai Partidului Politic „ȘOR” s-au adunat la un protest „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Mai mulți oameni au fost aduși în mod organizat la manifestație. Imagini în acest sens au fost publicate, pe Facebook, chiar de reprezentanții formațiunii, cu câteva minute înainte de protest. Ulterior, pe strada Petru Rareș din capitală au fost surprinse mai multe microbuze care au adus oameni la protest.

Pe o scenă improvizată în fața Parlamentului, în apropiere de Președinție, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, membru al Partidului „ȘOR”, a declarat că la manifestație au participat „peste 50 mii de persoane”.

Membrii formațiunii politice au spus că vor protesta în regim non-stop. În acest sens, a fost anunțată instaurarea „Orășelului Schimbării”, iar simpatizanții formațiunii au început să instaleze corturi în fața Parlamentului, în apropiere de Președinția R. Moldova.

Printre revendicările anunțate de membrii Partidului „ȘOR” se numără „demisia imediată și necondiționată” a președintei R. Moldova, Maia Sandu, „demisia Guvernului condus de prim-ministra Natalia Gavrilița și dizolvarea Parlamentului”.

„Nu comentăm protestul. În R. Moldova, fiecare cetățean are dreptul la libera exprimare”, este reacția Președinției R. Moldova, oferită Ziarului de Gardă, referitor la manifestație.