• Câte milioane achită R. Moldova drept cotizații de membru în cadrul organizațiilor internaționale

  Câte milioane achită R. Moldova drept cotizații de membru în cadrul organizațiilor internaționale
  vizualizări
  16 mai 2018 | 01:38

  R. Moldova urmează să achite 1,1 milioane de lei din bugetul de stat pentru anul curent drept cotizație de membru al Uniunii Europene de Radioteleviziune (UERT), alianță care organizează anual Concursul Muzical Eurovision.

  Suma respectivă (1 124 106 lei) se regăsește în proiectul de Hotărâre a Guvernului cu privire la achitarea din bugetul de stat pentru anul 2018 a cotelor de membru şi a datoriilor Republicii Moldova faţă de organismele internaţionale şi regionale. Proiectul de Guvern urmează să fie aprobat de Cabinetul de miniștri în ședința din 16 mai.

  În total, din bugetul de stat urmează a fi achitate peste 63 de milioane de lei pentru onorarea datoriilor și achitarea cotelor de membru față de 71 de organizații internaționale și regionale din care R. Moldova face parte.

  În acest an, către Consiliul Europei urmează a fi achitată suma de peste 7 milioane de lei, către Organizația Mondială a Muncii – 4,9 milioane de lei, către Programul Naţiunilor Unite de Dezvoltare – 4,5 milioane de lei. Alte 5,3 milioane de lei vor constitui cotizații de membru și datorii către organizațiile CSI.

  Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (UERT) este cea mai importantă alianță din lume a entităților mass-media de servicii publice, care cuprinde 72 de membri activi în 56 de țări și 36 de membri asociați din alte 21 de țări. Moldova, prin intermediul companiei Teleradio Moldova este membră a organizației din 1994.  Începând cu 2005, R. Moldova participă la Concursul Muzical Eurovision, organizat de această Uniune.

  În 2018, R. Moldova fost reprezentată la concursul muzical Eurovision de către trupa „Doredos”, cu piesa „My Lucky Day”, al cărei autor este interpretul rus Filip Kirkorov. În finala din 12 mai de la Lisabona, Moldova s-a clasat pe poziția zece. Postul public de televiziune nu a făcut publice cheltuielile suportate pentru organizarea concursului din anul curent: premiile, salariile şi diurnele prezentatorilor şi juriului, cheltuielile de deplasare, arenda utilajului sau procurarea diverselor mărfuri.

  Anul trecut, ZdG a scris că între 2014-2016, în conturile Companiei publice Teleradio Moldova, din publicitate, în urma organizării şi difuzării Eurovision-ului, au intrat 5,6 milioane de lei. Aproape întreaga sumă a fost cheltuită pentru organizarea cmpetiție muzicale, iar beneficiul final al companiei publice a constituit în cei trei ani 860 de mii de leiAchitarea cotei de participare şi difuzare a costat, în total, 652 mii de lei. Astfel, în 2014, s-au plătit 187,5 mii de lei, în 2015- 188,7 mii, iar în 2016 – 276,1 mii de lei. În 2015 și 2016 s-a achitat şi pentru „transmisiuni multilaterale” ceva mai mult de 300 mii de lei.

  În 2017, reprezentată de trupa SunStroke Project, R. Moldova s-a clasat pe locul trei, obținând cea mai bună performanță în concurs din istorie.

  Citiți și

  Milioanele de la Eurovision

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Încă un președinte de țară anunță că a fost infectat cu Covid-19

  Preşedinta interimară a Boliviei, Jeanine Anez, a anunţat joi că a fost testată pozitiv la coronavirus şi că se simte bine, notează AFP, citat de Agerpres. „Sunt pozitivă la COVID-19, mă simt bine, voi lucra di…
  Încă un președinte de țară anunță că a fost infectat cu Covid-19

  sondaj / Ce vrea de fapt Dodon: Republică prezidențială sau califat rusesc?

  După ce a aruncat R. Moldova într-o criză generală și s-a compromis fatal - și pe intern, și pe extern, Igor Dodon pretinde schimbarea regimului de guvernare la Chișinău, din parlamentar în prezidențial. Dodon…
  sondaj / Ce vrea de fapt Dodon: Republică prezidențială sau califat rusesc?

  VIDEO/ Crime fără pedeapsă: dosarul morții unui tânăr, de patru ani pe masa oamenilor legii

  Acum patru ani, Fiodor Meleca, un tânăr în vârstă de 26 de ani din satul Chiștelnița, raionul Telenești, a fost omorât în bătaie în urma unui conflict iscat între două grupuri de tineri. Deși suspecții au fost…
  VIDEO/ Crime fără pedeapsă: dosarul morții unui tânăr, de patru ani pe masa oamenilor legii

  Salvatorii au lucrat pe parcursul întregii nopți pentru fortificarea digurilor la Cantemir

  Salvatorii au continuat pe parcursul zilei de 9 iulie lucrările de fortificare a digurilor de protecție. Activități complexe au fost realizate în orașul Cantemir, localitățile Ghioltosu, Gotești și Leca. În or…
  Salvatorii au lucrat pe parcursul întregii nopți pentru fortificarea digurilor la Cantemir

  Primarul de Hîncești, despre constatările ANI: „Vom merge în proces de judecată”

  Primarul de Hîncești, Alexandru Botnari, susține că va merge în proces de judecată după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis joi, 9 iulie, un act de constatare în privința sa, în care este indic…
  Primarul de Hîncești, despre constatările ANI: „Vom merge în proces de judecată”

  DOC/ Exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege

  Organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege. Un proiect de lege în acest sens a fost votat joi, 9 iulie, în lectura finală.    Potrivit proiectului, domeniul d…
  DOC/ Exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege