Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Câte gospodării vor primi compensații…

Câte gospodării vor primi compensații maxime la energie. Circa 30% din consumatori nu s-au înregistrat și vor fi încadrați automat în categoria de vulnerabilitate energetică medie, pentru luna noiembrie

Foto: ANRE

Aproape 80% din gospodăriile care au solicitat compensații la energie au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată, susține președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun.

Deputatul a mai menționat că circa 70 la sută din cei conectați la gaze naturale s-au înregistrat în programul „Ajutor la contor”, iar restul – 30%, pentru facturile pe luna noiembrie, urmează să fie încadrați automat în categoria de vulnerabilitate energetică medie.

„Un pic de statistică preliminară: 78% dintre toți solicitanții de compensații au fost încadrați în categoria foarte vulnerabilă. 12% – vulnerabilitate ridicată, 5% – medie, 2% – scăzută, 1% – non vulnerabilă. În total din toți cei conectați la gaz s-au înregistrat aproximativ 420 de mii din 600 de mii. Respectiv – 30% vor fi automat încadrați în categoria medie. Din cei 180 de mii de consumatori ai Termoelectrica s-au înregistrat aproximativ 102 de mii. Toți cei neînregistrați vor fi încadrați în categoria medie”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a lui Dan Perciun.

Gospodăriile care nu se vor înregistra pe site-ul „compensatii.gov.md”, pentru facturile din luna decembrie, urmează să fie încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică scăzută.

Cetățenii care au solicitat compensații la energie pot afla în ce categorie de vulnerabilitate au fost încadrați: „datele urmează să fie transmise furnizorilor”

Informația privind categoria de vulnerabilitate energetică atribuită fiecărei gospodării a devenit disponibilă de miercuri, 30 noiembrie, pe platforma „compensatii.gov.md”, la secțiunea „cabinet personal”.

Astfel, persoanele care s-au înregistrat pe platforma „compensatii.gov.md” pot afla care va fi tariful pentru gaze naturale, energiei termică sau electrică pe care urmează să-l plătească în perioada noiembrie-martie.

„Gradele de vulnerabilitate energetică au început deja să apară în Cabinetul personal pe compensatii.gov.md. Începând de mâine toți vor primi notificări prin sms și emailuri, dar deja puteți verifica în ce categorie ați fost încadrați. Prima etapă s-a încheiat, urmează transmiterea datelor către furnizori și calcularea compensațiilor în factură.

Pentru a vedea gradul deschideți cererea. În câteva zile sistemul va genera și o decizie cu mai multe informații privind cum s-a ajuns la gradul stabilit”, potrivit președintelui Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputatul PAS, Dan Perciun.

În cazul gospodăriilor cărora le-a fost expediată deja factura la energie electrică pentru luna noiembrie, fără a fi inclusă suma compensată, deputatul susține că „compensațiile vor veni în următoarea factură pe 2 luni odată – noiembrie și decembrie”.

Volumele maxime compensate și prețurile compensate la energie, în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică

Cabinetul de miniștri a aprobat, miercuri, 23 noiembrie, volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

Astfel, în cazul gazelor naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de:

– 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;

– 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;

– 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;

– 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

Pentru consumatorii de energie termică în regim centralizat, volumul maxim compensat va fi de 1,3 Gcal pe lună pentru un loc de consum, iar prețul final va fi de:

– 1450 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;

– 1700 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;

– 1950 lei/ Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;

– 2500 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

De asemenea, va fi compensat tariful la energia electrică pentru primii 75 kW/h consumați lunar, prețul final fiind de 3,3 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată și 3,7 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată.

Guvernul va compensa prețul la energia electrică inclusiv și  pentru consumatorii casnici pentru care aceasta reprezintă principala sursă de încălzire în perioada rece, la un volum maxim compensat de 1000 kWh/lună.

Această categorie de consumatori va trebui să se înregistreze pe compensatii.gov.md și să întrunească următoarele condiții: să fi înregistrat un consum mediu lunar de electricitate de cel puțin 250 kWh/lună în perioada rece precedentă și să nu fie conectați la furnizarea centralizată de energie termică sau să înregistreze un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 GCal/lună în perioada rece precedentă.

Pentru achitarea compensațiilor în perioada rece (noiembrie 2022 – decembrie 2023) vor fi necesare aproximativ 5 miliarde de lei, în anul curent fiind alocate din bugetul de stat 870 de milioane de lei.

Data de 24 noiembrie a fost ultima zi de depunere a solicitării pe platforma compensatii.gov.md, pentru a avea categoria de vulnerabilitate atribuită pentru luna noiembrie, dar cetățenii se pot înregistra în continuare pentru a primi compensații începând cu luna decembrie.

Peste 700 de mii de cereri au fost înregistrate în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.