Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Detalii despre modul în care…

Detalii despre modul în care statul va compensa tariful la energia electrică

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a publicat pe rețelele de socializare o imagine cu detalii despre modul în care statul va compensa tariful la energia electrică, în funcție de prețul reglementat. Astfel, în cazul ultimei majorări a tarifului la energia electrică, care se încadrează în limita de 5 și 6 lei/kWh, prețul final compensat pentru consumatorii din categoriile ridicate și foarte ridicate de vulnerabilitate ar urma să fie între 3,8 lei și 4,2 lei/kwh.

„Peste 70% din toate locuințele se încadrează în categoria de vulnerabilitate ridicată și foarte ridicată. Vom compensa pentru a ajuta să trecem cu bine de această iarnă”, a anunțat ministrul Spînu.

Volumul maxim compensat de energie electrică pentru consumatorii casnici este de 75 kW/h.

Miercuri, 30 noiembrie, cetățenii urmează să fie informați despre categoria de vulnerabilitate energetică care le-a fost atribuită. Astfel, gospodăriile care s-au înregistrat pe platforma „compensatii.gov.md”, urmează să afle care va fi tariful pentru gaze naturale, energiei termică și electrică pe care urmează să-l plătească în perioada noiembrie-martie.

Pe 23 noiembrie, Guvernul a aprobat volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

Astfel, în cazul gazelor naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de:Publicitate

  • 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
  • 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;
  • 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;
  • 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

Pentru consumatorii de energie termică în regim centralizat, volumul maxim compensat va fi de 1,3 Gcal pe lună pentru un loc de consum, iar prețul final va fi de:

  • 1450 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
  • 1700 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;
  • 1950 lei/ Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;
  • 2500 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

De asemenea, va fi compensat tariful la energia electrică pentru primii 75 kW/h consumați lunar, prețul final fiind de 3,3 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată și 3,7 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată.

Guvernul va compensa prețul la energia electrică inclusiv și  pentru consumatorii casnici pentru care aceasta reprezintă principala sursă de încălzire în perioada rece, la un volum maxim compensat de 1000 kWh/lună.

Platforma online „compensatii.gov.md”, elaborată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a fost lansată pe 12 octombrie 2022. Aceasta face parte din programul guvernamental „Ajutor la contor”, care este implementat de către Minister cu sprijinul UE și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Destinat cetățenilor care doresc să solicite compensații la energie, site-ul este utilizat pentru depunerea cererii și atribuirea unui grad de vulnerabilitate energetică, în baza acelei cereri.

Compensații la energie vor fi acordate începând cu facturile pentru luna noiembrie, care vor fi emise la începutul lunii decembrie și consumatorii casnici vor vedea în factură care este categoria de vulnerabilitate și compensația aferentă acestei categorii.

Ce compensații vor primi cetățenii pentru gaze naturale, energie termică și energie electrică. Autoritățile anunță valoarea plafoanelor de consum