Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Campania MagicHOME ajunge la Chișinău.…

Campania MagicHOME ajunge la Chișinău. Va fi deschis un adăpost pentru părinții copiilor bolnavi de cancer

Campania MagicHOME lansată acum un an la București, ajunge și la Chișinău. Astfel, în R. Moldova va fi deschis un adăpost pentru părinții copiilor care suferă de afecțiuni oncologice, notează republica.ro, citând emisiunea „În fața ta” de la Digi24

Anul trecut, Asociația MagiCAMP, fondată de Vlad Voiculescu și Melania Medeleanu, a cerut sprijinul românilor pentru a construi, în apropierea Institutului Oncologic din București, un refugiu pentru părinții copiilor diagnosticați cu afecțiuni oncologice. 23 de zile personalități ale vieții publice și oameni obișnuiți au fost invitați să petreacă în mod simbolic o oră pe scaunul suferinței de lângă un pat de spital – o instalație amplasată într-o galerie din centrul Bucureștiului, menită să le arate ceva din ce simte un părinte nevoit să își vegheze zile întregi copilul grav bolnav.

„Campania MagicHome își propunea să strângă 200 de mii de euro cu care să construim o casă,  lângă Institutul Oncologic. Am construit acea casă. Va fi gata cel mai probabil la sfârșit de decembrie sau început de ianuarie, pentru că a durat opt luni numai să primim autorizațiile”, a spus Voiculescu.

Însă generozitatea oamenilor a fost neașteptată și s-a manifestat nu doar prin SMS-uri. „Vom avea încă 10 case, respectiv apartamente, care ne-au fost puse la dispoziție de oameni în toată țara: în Cluj, Craiova, București, Iași, Chișinău. A sunat cineva din Craiova, de pildă, și a spus: Știți, noi lucrăm în Germania, avem o garsonieră care e în apropierea spitalului și am vrea să o punem la dispoziție. Ați vrea să o preluați și să cazați acolo părinți ai copiilor care vin de departe la spital? La fel și în alte orașe din țară”, a mai  povestit Vlad Voiculescu.

MagicHOME oferă familiilor cu copii diagnosticaţi cu cancer sau alte afecţiuni grave locuri de dormit, toate facilitățile necesare unei case (băi, mașini de spălat, etc.), bucătărie în care să poată găti „ca acasă”, locuri de joacă în interior şi în curte, servicii de suport non-clinic precum terapie prin artă şi suport psihologic. Primul MagicHOME, localizat în Bucureşti, aproape de principalele spitale pentru copii cu afecțiuni oncologice și nu numai (Institutul Oncologic București și Institutul Clinic Fundeni) a găzduit deja peste 300 de copii şi membri ai familiilor lor în prima jumătate a lui 2017.  Apartamentul de 4 camere din Cluj, deschis în martie 2017, este aproape întotdeauna ocupat. Micul apartament cu 2 camere din Viena, aflat la 15 minute de spitalul de copii Sf. Ana şi AKH Viena este adesea, singura posibilitate pentru familiile care au nevoie să stea mai mult decât câteva zile aproape de spital pentru tratament intra sau extra-spitalicesc.