Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cadrele didactice vor fi salarizate…

Cadrele didactice vor fi salarizate după o nouă formulă. Experții promit să consulte profesorii

Până la sfârșitul anului curent Ministerul Educației va prezenta  o nouă formulă de salarizare a cadrelor didactice și managerilor instituțiilor din învățământul general. Aceasta va fi elaborată de experții companiei „Civitta” din Estonia, selectată de minister în urma unui concurs. Experții vor efectua o analiză profundă a domeniului, vor vizita școlile din R. Moldova, vor intervieva conducători și profesori de la diferite instituții de învățământ pentru a elabora o formulă în funcție de specificul țării. Serviciile experților costă 63 225 de mii de dolari, banii sunt oferiți de Banca Mondială în cadrul proiectului „Reforma Învățământului în Moldova (PRIM)”.

Compania estoniană „Civitta” a oferit anterior o asistență similară Letoniei, Lituaniei și Rusiei.

„Statele din spațiul ex-sovietic se confruntă cu aceleași probleme, din cauza percepției rigide asupra conceptului de „școală”. Însă o școală modernă trebuie să se adapteze ușor schimbărilor și să răspundă necesităților societății. Tinerii de astăzi au tendința să devină cetățeni globali, viața noastră devine foarte digitalizată, iar ideea de școală tradițională, între pereții unui anumit edificiu, nu mai este actuală. Ținând cont de specificul țării, de  cadrul legislativ, dar și de obiectivele pe care doriți să le atingeți, vă vom recomanda modele și practici internaționale care ar putea fi preluate în Republica Moldova”., a declarat liderul de echipă al companiei, Kęstutis Jovaišas.

Kęstutis Jovaišas a prezentat un plan de lucru, potrivit căruia, până la sfârșitul anului curent, experții estonieni vor elabora și vor propune Ministerului Educației noua formulă de salarizare a cadrelor didactice și manageriale. În acest context, va fi efectuată o analiză profundă a domeniului, vor avea loc vizite la școli, vor fi intervievați conducători și cadre didactice de la diferite instituții de învățământ general

Ministerul Educației anunță că va conlucra cu Ministerul Finanțelor și cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei pentru a identifica soluții privind modificarea cadrului legislativ pentru a permite salarizarea profesorilor și managerilor școlari conform noului model.

Ministrul Educației, Corina Fusu a declarat în cadrul întrunirii cu experții estoniei că problema salarizării este una dintre cele mai mari, deoarece influențează nemijlocit asupra calității instruirii. „La momentul actual pedagogii nu sunt motivați să rămână în sistemul educațional, iar tinerii specialiști preferă alte profesii decât cea de învățător. Drept urmare, multe instituții de învățământ se confruntă cu lipsa cadrelor didactice, îndeosebi la disciplinele reale. Salariul mic este și unul dintre factorii care favorizează tentativele de corupție.  Elaborarea unei noi formule de salarizare, bazată pe aprecierea performanțelor, atragerea specialiștilor și motivarea lor este un obiectiv primordial pentru Ministerul Educației”, a spus Corina Fusu.

EDU

Activitățile  sunt desfășurate în cadrul Proiectului „Reforma învățământului în Moldova”, implementat între 2013-2018 de Ministerul Educației cu suportul Băncii Mondiale, care oferă 40 de milioane de dolari R. Moldova pentru reformarea sectorului educației.

Foto: imagine simbol