Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Banca Mondială: 60 de milioane…

Banca Mondială: 60 de milioane de oameni sunt ameninţaţi de sărăcie extremă, pe fondul pandemiei provocate de noul coronavirus

Foto: fromtone.com

Până la 60 de milioane de oameni vor fi împinşi spre „sărăcia extremă” de către coronavirus, avertizează preşedintele Băncii Mondiale, citat de BBC.

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass a declarat că banca se aşteaptă ca economia globală să scadă cu 5% în acest an.

Pandemia a dus deja la pierderi de locuri de muncă şi la falimente, ţările mai sărace fiind cele mai afectate.

„Milioane de mijloace de trai au fost distruse, iar sistemele de asistenţă medicală sunt sub tensiune la nivel mondia. Estimarea noastră este că până la 60 de milioane de persoane vor fi împinse în sărăcie extremă – ceea ce şterge toate progresele înregistrate în atenuarea sărăciei în ultimii trei ani”.

Banca Mondială defineşte „sărăcia extremă” traiul cu mai puţin de 1,90 dolari de persoană pe zi.

Malpass a spus că 100 de ţări, în care locuiesc 70% din populaţia lumii, au primit deja finanţare de urgenţă. Creditorul de la Washington a oferit 160 de miliarde de dolari în subvenții și împrumuturi cu dobândă mică pentru a ajuta țările sărace să facă față crizei.

Totodată, Jamie Dimon, directorul executiv al băncii JP Morgan, a declarat că pandemia ar trebui să acţioneze drept un apel la constuirea unei societăţi mai echitabile. „Este speranţa mea că vom folosi această criză drept un catalizator pentru a reconstrui o economie care creează şi susţine oportunităţi pentru mai mulţi oameni, în special pentru cei care au rămas prea mult timp în urmă”, a scris el înaintea reuniunii anuale a acţionarilor băncii.