Principală  —  Ştiri  —  Social   —   BAC-ul a fost anulat, dar…

BAC-ul a fost anulat, dar nu pentru toți. Categoriile de elevi care vor trebui să susțină examenele

Foto: monitorulcj.ro

Examenele naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea 2020, au fost anulate. De sesiunea de BAC nu au scăpat însă toți elevii, astfel încât unii despre aceștia vor fi totuși obligați să susțină examenele.

Potrivit prevederilor proiectului votat de deputați, BAC-ul nu a fost anulat pentru elevii din clasele a XII-a care nu reușesc să finalizeze acest an de studii cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5”, precum și pentru restanțierii din anii precedenți, persoanele care au finalizat programa de liceu în instituțiile de învățământ superior, care s-au înscris pentru a susține examenul în sesiunea de examene 2020, dar și persoanele care au solicitat susținerea examenului de bacalaureat în regim de externat. Aceste categorii de persoane vor putea susține examenul în următoarea sesiune, în condiţiile stabilite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Ministrul Educației, Igor Șarov, a declarat că organizarea examenelor pentru această categorie de elevi nu va avea însă loc mai devreme de 30 iunie.

„Sunt peste 2000 de copii și le vom oferi posibilitatea, în funcție de situația epidemiologică, dar cu certitudine nu până la 30 iunie, să susțină examenul de BAC. La nivel de 2000 de persoane am putea să organizăm examenele atât pentru restanțieri, cât și pentru cei din externat, în așa fel încât examenele de admitere în universități, să le putem organiza, respectiv, în aceeași perioadă, pentru a le da posibilitatea și a nu-i priva din punct de vedere a drepturilor omului”, a precizat Igor Șarov.

În urma anulării examenelor de BAC, elevilor claselor a XII-a le vor fi eliberate certificate de studii gimnaziale, respectiv, diplome de bacalaureat cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea notelor pentru probele de examen în baza notelor obținute pe parcursul claselor de liceu. Notele pentru probele de examen reprezintă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale obținute de elevi pe parcursul claselor X-XII la disciplinele respective.