Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile municipale au solicitat să…

Autoritățile municipale au solicitat să fie activat încă un spital pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19

Imagine simbol

Autoritățile municipale au solicitat să fie activat Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19.

Anunțul a fost făcut de primarul general al capitalei, Ion Ceban, care menționează că „cele două instituții medicale unde sunt internați pacienții infectați cu noul coronavirus sunt pline”.

„Statistica ne arată că din numărul total zilnic înregistrat aproximativ 1/3 sunt raportate cazuri în Chișinău. Centrul COVID și Spitalul Clinic Municipal, cele două instituții medicale municipale unde se internează pacienții cu COVID, sunt pline. Din acest motiv am solicitat de sâmbătă, 18 septembrie, să fie activate pentru pacienții infectați cu COVID-19 și Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” cu 300 de paturi, inclusiv 16 paturi pentru terapia intensivă. Avem o situație complicată, dar gestionăm situația în municipiu”, a spus Ceban în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei Chișinău.

Totodată, primarul capitalei solicită Guvernului, Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) „să demareze de urgență achitarea plăților restante către spitalele municipale și finanțarea ritmică curentă”.

„Directorii de spitale COVID din municipiu mi-au spus că nu există predictibilitate de finanțare ritmică din partea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Există plăți restante pe cazurile COVID din primăvara acestui an pe care companiile naționale de asigurări încă nu le-au achitat. Din această cauză în spitale nu avem asigurată siguranța operațională. S-au acumulat datorii către furnizorii de consumabili și medicamente, iar în unele cazuri companiile refuză să mai livreze către spitale produsele medicale conform contractelor. Din câte cunosc aceste situații sunt în toate spitalele la nivel național. În acest context, solicit respectuos Guvernului, Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină să demareze de urgență achitarea plăților restante către spitalele municipale și finanțarea ritmică curentă. Referitor la procesul de vaccinare în Chișinău observăm o scădere lentă a numărului zilnic de vaccinuri odată cu extinderea anumitor evenimente mondene și concerte în capitala țării”, a spus Ceban.

Pe 19 septembrie, reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat despre confirmarea a 484 de cazuri noi de Covid-19, dintre care 433 – în rândul persoanelor nevaccinate. Totodată, alte nouă persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de coronavirus.