Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Au interpretat legea așa cum…

„Au interpretat legea așa cum au vrut”. Cum a (re)apărut publicitatea stradală pentru jocurile de noroc

Colaj ZdG. ZdG a identificat trei bannere, în zone cu o circulație intensă. În sectorul Buiucani, bannerul cu jocurile de noroc este amplasat pe fațada uzinei Topaz, între alte două afișe cu automobile de lux. La Botanica, două bannere sunt pe ambele părți ale porțiunii de drum din apropierea centrului comercial Molldova.

În ultimele săptămâni, pe străzile capitalei au apărut mai multe bannere care promovează, subtil, jocurile de noroc, deși legislația interzice promovarea acestora. 

Bannere cu mesajul „Loteria Națională susține fotbalul autohton” și pagina web a loteriei, care a devenit, între timp, noua denumire a campionatului național de fotbal – Liga 7777.md, pot fi observate pe mai multe străzi din Chișinău. 

Bannerele cu promovarea loteriei au fost plasate, deși, cu mai puțin de un an în urmă, deputatul Radu Marian dădea asigurări că „cea mai invazivă publicitate, cea din online și de pe bannerele în afară (outdoor), rămâne categoric interzisă”. Acum, la final de mandat, parlamentarul acuză că „au interpretat legea așa cum au vrut”.

Pe lângă bannerele care pot fi văzute în Chișinău, o altă noutate sunt obiectele în formă de masă, de culoare roșie, cu inscripții asemănătoare – Loteria Națională și 7777.md, care au apărut în fața chioșcurilor ce vând bilete de loterie.

Cadrul legal și cum a ajuns loteria să sponsorizeze fotbalul

Apariția bannerelor și a „obiectelor de mobilier” a fost posibilă după ce, în decembrie 2024, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a revenit la propria decizie de a interzice orice formă de publicitate a jocurilor de noroc, modificările legislative propuse de deputații Radu Marian și Dorian Istratii intrând în vigoare din februarie 2025. 

Legea cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc prevede că „se interzice orice formă, directă sau indirectă, de acțiuni publicitare (promoționale) pentru promovarea și/sau stimularea jocurilor de noroc (…), în special publicitatea în exteriorul şi interiorul locurilor de vânzare angro şi cu amănuntul şi publicitatea în localurile în care se prestează servicii…”.

În plus, „se interzice agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc inițierea sau participarea la activități de sponsorizare sau de filantropie în urma cărora numele agentului economic (…) poate deveni vizibil…

După modificările legislative necesare din cauza „problemelor de aplicare a restricțiilor totale de difuzare a publicității pariurilor sportive”, așa cum au invocat autorii legii, s-a făcut excepție de la cele două prevederi pentru „inițierea și participarea la activități de sponsorizare sau de filantropie, de către agenții economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, precum și de către beneficiarii acestor activități de sponsorizare sau de filantropie, în urma cărora marca comercială a organizatorului jocurilor de noroc care constituie monopol de stat poate deveni publicitară”. 

Această intervenție legislativă a făcut posibil parteneriatul dintre Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) și NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei (LNM), care va fi valabil în următorii trei ani și ar urma să aibă un buget de 600 de mii de euro. Conform unui comunicat de presă emis de FMF la 29 mai, în baza acestui acord, NGM Company a devenit sponsor al Campionatului național de fotbal, „asigurând buna organizare și desfășurare a principalei competiții interne”. Totodată, competiția poartă, începând cu acest sezon, denumirea oficială „Liga 7777.md”, adică numele paginii web de plasare a pariurilor. 

NGM Company: „Nu este vorba despre promovarea jocurilor de noroc”

Vadim Dermenji, directorul general al LNM, susține că bannerele „se încadrează în legislație”.

Nu vedem în acest caz o încălcare”, a mai menționat acesta. „Inițiativa aparține FMF. Suntem în parteneriat public-privat cu compania privată «NGM Company» și ei au contract cu FMF și se face sub egida FMF”, a declarat directorul general al LNM, societate pe acțiuni care deține monopolul oficial de stat, împuternicită să administreze şi să organizeze activități în domeniul loteriei și a jocurilor de noroc. 

De aceeași părere este și Alexandru Gîscă, purtătorul de cuvânt al NGM Company, care susține că nu cunoaște câte bannere au fost amplasate și unde.

„Ține de promovarea Ligii superioare a campionatului intern, care acum se numește «7777.md». Bannerele au început să fie amplasate în luna iulie. Considerăm că ele se încadrează perfect în limitele pe care le prevede legea (…). Nu văd de ce să fie încălcare, pentru că acolo nu este vorba despre promovarea jocurilor de noroc”, a afirmat Alexandru Gîscă. 

Cât despre mesajul amplasat pe bannere – „Loteria Națională susține fotbalul autohton”, și dacă acesta ar trebui să fie înțeles de către cetățeni ca un text informativ, Gîscă a făcut referire la noua redacție a legii: „Atunci când este vorba despre sponsorizarea evenimentelor sportive, marca comercială «Loteria Națională» poate deveni publicitară”.

Radu Marian: „Bannere pe blocuri de locuit nu este eveniment sau competiție sportivă”

Deputatul PAS, Radu Marian, susține că „este o problemă”, iar cei responsabili de amplasarea bannerelor ar avea 10 zile la dispoziție pentru a „lua măsuri”. 

„Am văzut și este o problemă, ei au interpretat legea așa cum au vrut. Le-am solicitat să ia măsuri. Noi în lege am scris că da, este ok ca LNM să poată sponsoriza sau finanța evenimente sportive. Modul în care s-a întâmplat aceasta… știți cum, bannere pe blocuri de locuit nu este eveniment sau competiție sportivă. Le-am transmis informația și așteptăm să luăm măsuri, să corecteze situația”, a relatat Marian.

Măsurile” ar trebui să fie luate de către LNM, mai spune Marian, aceasta deși Dermenji a declarat pentru ZdG că bannerele „se încadrează în legislație”. „Noi le-am transmis nemulțumirile din partea legiuitorului și trebuie să ia măsuri”, a precizat deputatul. 

Întrebat dacă nu ar trebui să intervină Inspectoratul General al Poliției, având în vedere că în Codul Contravențional s-a stabilit amendă de până la 15 mii de lei aplicată persoanei juridice, Radu Marian a menționat că „oamenii pot să depună cerere, eventual”. 

Sancțiunile au fost diminuate în urma ultimelor modificări, fiind exclusă posibilitatea de suspendare a activității pe un termen de la 6 luni la un an pentru amplasarea şi/sau difuzarea publicității, dar și pentru activități de filantropie care ar servi drept publicitate. 

Eu cred că s-a mers cam departe cu bannerele acestea și deja am făcut solicitările necesare și așteptăm să fie corectată situația. Am primit și noi sesizări din partea cetățenilor. Le-am dat până la 10 zile să corecteze situația. Încă nu au trecut. Este o problemă în mod special cu logoul site-ului de pariuri. Acesta este banner, nu competiție sportivă. Noi le-am solicitat să intervină, săptămâna aceasta ne-am întâlnit cu ei și așteptăm să acționeze”, a mai spus deputatul. 

Cât despre obiectele roșii, culoarea asociată loteriei, în formă de masă de circa un metru înălțime, cu Loteria Națională și site-ul de pariuri scrise pe ele, care au apărut în fața chioșcurilor Moldpresa, ce vând bilete de loterie, președintele Comisiei economie a spus că nu cunoștea și că „o să solicităm explicații de la LNM și o să analizăm dacă respectă legea”. 

Reprezentantul NGM Company a recunoscut că „mobilierul” este o formă de publicitate, dar a făcut referire la un articol din lege care a fost adăugat recent, sugerând că logourile nu sunt mai mari decât ar permite legea.

„Este publicitate, dar spațiul care conține logourile nu depășește suprafața de A4, ceea ce este prevăzut în lege”, a indicat Alexandru Gîscă.

Totuși, reglementarea la care face acesta referire spune că se permite „afișarea materialelor publicitare pentru jocurile de noroc de tipul loteriilor ce nu depășesc mărimea formatului A4 la unitățile comerciale prin intermediul cărora sunt distribuite mijloacele de joc specifice pentru genul dat de activitate”, în timp ce obiectele din fața chioșcurilor au în jur de un metru înălțime și rămân în fața punctelor de vânzare nonstop. În plus, în vitrina chioșcurilor sunt expuse bilete de loterie pe o suprafață mult mai mare decât A4. 

Întrebat despre „mobilierul” din fața chioșcurilor și despre afișarea biletelor în vitrină pe o suprafață semnificativă, serviciul juridic al Moldpresa a transmis că „este convins că se respectă toate rigorile și nu au fost întrebări din partea organelor de control”.

„Avem contract cu un monopolist care reprezintă statul, nu pe altcineva, și nu cred că ei ar încerca încălcarea legislației la acest capitol”, a afirmat Iulian Dicusară, juristul Moldpresa.

În 2024, unul dintre autorii legii explica că această excepție ar fi fost necesară pentru că „așa cum știi că la magazin este o foaie A4 unde scrie că aici se vând țigări, ni s-a părut logic să oferim o foaie A4 unde să poată să scrie (despre jocurile de noroc, n.r.)”.

„Asta se întâmplă deja. Benzinăriile deja plasează un bilet sau ceva și asta este confuz. Poți interpreta asta ca încălcare de lege (…)”, argumenta atunci Radu Marian.

Reprezentanții FMF au cerut să le expediem o solicitare de informații, la care nu am primit răspuns până la publicarea articolului.

„Normalizarea aceasta mi se pare mult mai dăunătoare”

Psihoterapeuta Ina Vutcariov atrage atenția că plasarea publicității la jocurile de noroc pe stradă „normalizează” activitatea.

„Însăși normalizarea aceasta mi se pare mult mai dăunătoare. Într-un fel, noi percepem automat că un banner, fiind amplasat într-un loc public, este ceva legal, susținut, care nu aduce daune pe termen lung. Oamenii oricum au încredere că legile și statul ne protejează. Că nu ar apărea dacă ar fi ceva extrem de dăunător, că nimeni nu promovează drogurile și nu pune bannere mari. Anume această normalizare a unui comportament care poate aduce daune mari îmi pare cea mai dificilă parte a acestei situații”, a explicat Ina Vutcariov.  

Potrivit datelor solicitate de către ZdG în august 2024, chiar și după interzicerea publicității pentru jocurile de noroc, încasările SRL „NGM Company” au crescut. Unicul operator autorizat să desfășoare pe teritoriul R. Moldova jocuri de noroc cu risc social scăzut, care constituie monopol de stat (loterii și pariuri sportive), a vândut în 2023 bilete de loterie pe suport de hârtie în sumă de peste 105 milioane de lei, iar pe site-ul 7777.md a avut supliniri în sumă de 921 de milioane de lei, adică peste un miliard de lei în total. 

Chiar și așa, loteria s-a plâns că în perioada de după interzicerea totală a publicității jocurilor de noroc, începând cu 1 ianuarie 2022, vânzările de bilete de loterie pe suport de hârtie s-au diminuat cu peste 70%. „Ca urmare, segmentul dat de activitate a devenit mult mai puțin profitabil pentru LNM. Pentru comparație, în 2021, vânzările de bilete pe suport de hârtie au însumat aproximativ 416 milioane de lei, iar în anul imediat următor – circa 131,7 milioane de lei.” Reprezentanții loteriei evită să menționeze că în timp ce înregistrau această „pierdere” din biletele pe suport de hârtie, de circa 300 de milioane de lei, suma suplinirilor online a crescut chiar cu mai mult.

Pentru anul 2023, Loteria Națională a Moldovei a raportat un profit net de peste 197 de milioane de lei.