Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Astăzi se împlinesc 7 ani…

Astăzi se împlinesc 7 ani de la evenimentele tragice din 7 aprilie 2009

Astăzi se împli­nesc șapte ani de la tra­gi­cul 7 apri­lie 2009, când oame­nii au ieșit în Piața Marii Adu­nări Națio­nale pen­tru a se răs­cula împo­triva rezul­ta­te­lor pre­li­mi­nare ale ale­ge­ri­lor par­la­men­tare din R. Mol­dova, des­fă­șu­rate pe data de 5 apri­lie 2009, care au atri­buit aprope 50% din voturi Par­ti­du­lui Comu­niș­ti­lor.

271-6aprilie-7Aici găsiți retros­pec­tiva eve­ni­men­te­lor care s-au întâm­plat pe data de 7 apri­lie 2009:
– Sute de tineri vin în torente de pe Bd. Şte­fan cel Mare, strada Puş­kin, str 31 August spre Bănulescu-Bodoni. Ei pro­tes­tează împo­triva fra­u­de­lor elec­to­rale. Trans­por­tul cir­culă deja cu difi­cul­tate.
– În Piața Marii Adu­nări Națio­nale se aud împuș­că­turi. Poli­ţia nu vrea să explice zia­ri­ş­ti­lor unde se împu­şcă.
– În urma alter­ca­ţi­i­lor de la Preşe­dinţie, deţi­nu­tul poli­tic Andrei Ivanţoc a fost grav rănit, iar soţia aces­tuia, Eudo­chia, a fost brus­cată de poli­ţi­şti, fiind arun­cată la câţiva metri din locul în care era. „Chiar dacă am fost lovit în cap, chiar dacă mi-au frânt mâi­nile şi mi-au smuls veri­gheta de pe ine­lar, mă bucur tare mult că lumea se tre­zeşte. Parcă sun­tem în anul 1991”, ne-a spus Andrei Ivanţoc.
– Pro­tes­tele con­ti­nuă, în pofida fap­tu­lui că Pro­cu­ra­tura Gene­rală şi MAI le-au cali­fi­cat ile­gale.
– La ora 18:20, în scu­a­rul din spa­tele Guver­nu­lui R. Mol­dova, repor­te­rii Zia­ru­lui de Gardă au fost inti­mi­daţi de către repre­zen­tanţii forţe­lor de ordine. Repor­te­rii au obser­vat pe trep­tele Pala­tu­lui Naţio­nal un grup de per­soane îmbră­cate în negru au trân­tit la pământ câţiva tineri, i-au lovit şi i-au dus cu forţa în spa­tele Pala­tu­lui. Repor­te­rii noş­tri au urmat aceste per­soane și au fost agre­saţi de per­soane în negru şi de altele în uni­forme poli­ţie­neşti, cu ame­ninţări că le vor dis­truge came­rele. Repor­te­ri­lor le-au fost răsu­cite mâi­nile, au fost lovite came­rele foto.
– Niciun cetă­ţean nu mai poate merge cu sigu­ranţă pe stradă, fără ris­cul de a fi agre­sat pe per­soane ano­nime îmbră­cate în negru.
– În noap­tea de 7 spre 8 apri­lie la Spi­ta­lul Sal­vă­rii a fost adusă o per­soană dece­dată de către o maşină pri­vată. Alţi dece­daţi nu au fost înre­gis­traţi. Potri­vit lui Liviu Vovc, şeful Sta­ţiei muni­ci­pale de urgenţă, în noap­tea din 7 spre 8 apri­lie o maşină pri­vată de tip „Niva” a adus un cada­vru în por­tba­gaj şi a decla­rat că e cineva de la pro­teste. „Per­soa­nele care au adus acest cada­vru au zis că îl aduc din cen­tru şi că acolo li s-a pus cada­vrul în por­tba­gaj şi li s-a spus să îl aducă la noi”, a spus Vovc. Potri­vit lui, cada­vrul a fost luat ime­diat de către repre­zen­tanţii poli­ţiei pen­tru cer­ce­tări.

Deși au tre­cut șapte ani de la pro­tes­tele de pe 7 apri­lie 2009, oame­nii con­ti­nuă să fie dez­a­mă­giți de guver­nare și situ­a­ția poli­tică, eco­no­mică și soci­ală din țară.