Principală  —  IMPORTANTE   —   Asociația „MĂR”, în contextul creșterii…

Asociația „MĂR”, în contextul creșterii prețurilor la gaze: „Sectorul HoReCa se va lovi de o nouă criză. Cheltuielile pentru serviciile comunale vor crește de minim trei ori și vor ajunge să se reflecte în prețul produsului”

Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din R. Moldova „MĂR” anunță că în contextul creșterii semnificative a prețurilor la gaze, de 2,4 ori – de la 4.64 lei/m3 la 11,08 lei/m3, și având în vedere că „Guvernul R. Moldova nu ia în calcul măsuri de compensare pentru agenții economici”, sectorul HoReCa se va lovi de o nouă criză.

„În prezent, în urma restricțiilor aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, HoReCa activează la o capacitate de 30%. Unitățile administrativ-teritoriale care au o populație mai mare, o activitate economică sporită și o centrare a unităților de alimentație publică, se află în Cod Roșu, care presupune: activitatea la 50% din capacitatea sălii de deservire, intrarea doar pe bază de certificat COVID, interzicerea evenimentelor private”.

Potrivit asociației, majorările în lanț care se vor produce în urma scumpirii gazului vor crește devizul de cheltuieli ale restaurantelor.

Cheltuielile pentru serviciile comunale vor crește de minim trei ori și vor ajunge să se reflecte în prețul produsului – se așteaptă majorări cu 30 la sută. Teoretic, introducerea cheltuielilor în prețul bucatelor ar acoperi sumele exorbitante pe care trebuie să le compenseze fiecare local. În același timp, instituțiile de alimentație publică vor păstra aceeași capacitate de lucru, dar vor avea mai puțini oaspeți. Cetățenii se vor orienta spre acoperirea cheltuielilor primare, în special în perioada rece a anului, precum: achitarea serviciilor comunale, hrană, îmbrăcăminte și alte necesități personale. În prezent, o persoană cheltuie pentru divertisment (inclusiv frecventarea unităților de alimentație publică) 4% din venituri. Astfel, odată cu majorarea prețurilor în lanț, inclusiv majorarea prețurilor în restaurante, va scădea numărul consumatorilor și cecul mediu de consum”.

În acest context, reprezentanții Asociației „MĂR” consideră că intervenția și suportul autorităților pentru un sector important al economiei este imperios necesar.

Sperăm că autoritățile își vor revizui decizia de a nu subvenționa agenții economici și vor susține un sector al economiei, care în urma pandemiei este la limita falimentului”.

Pentru luna noiembrie cetățenii R. Moldova vor achita 11 lei și 8 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au comunicat că acest tarif este unul provizoriu și se va aplica doar pentru luna noiembrie, urmând ulterior să fie aprobat un tarif final.