Principală  —  IMPORTANTE   —   Armenia și Estonia au acceptat…

Armenia și Estonia au acceptat să primească cetățeni moldoveni cu pașapoarte cu termen de valabilitate extins

Imagine-simbol

Pașapoartele R. Moldova cu termen de valabilitate extins pot fi folosite în alte două state care au confirmat recunoașterea deciziei autorităților moldovene. Este vorba despre Armenia și Estonia.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), autoritățile competente estoniene au notificat despre faptul că, din motive de ordin tehnic, pentru cetățenii care folosesc în scopul călătoriei pașapoartele a căror perioadă de valabilitate este expirată, procedura de control la trecerea frontierei ar putea dura mai mult timp decât în mod obișnuit.

Astfel, până acum, confirmarea privind recunoașterea deciziei autoritarilor moldovene de extindere a termenului de valabilitate a pașapoartelor cetățenilor R. Moldova a fost recepționată prin canale diplomatice de la Letonia, Israel, Federația Rusă, Armenia și Estonia. 

MAEIE precizează că misiunile diplomatice și consulare realizează în continuare demersurile necesare în vederea obținerii acordului pentru operaționalizarea deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, privind extinderea valabilității pașapoartelor cetățenilor R. Moldova.

Din 1 iunie 2022, termenul de valabilitate al pașapoartelor cetățenilor R. Moldova, care au expirat în perioada 1 ianuarie 2020 sau urmează să expire până la 30 decembrie 2022, au fost prelungite automat până la 30 iunie 2023 printr-o dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova.

Pentru implementarea Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova, MAEIE a notificat autoritățile străine despre decizia de extindere a valabilității pașapoartelor și a solicitat recunoașterea acestora drept documente de călătorie valabile.