Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Aprobat de Guvern. Copiii vor…

Aprobat de Guvern. Copiii vor putea merge la grădiniță de la 2 ani, din contul bugetului de stat

Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea Codului educației cu scopul de a reglementa accesul copiilor cu vârsta de 2-3 ani la serviciile de educație preșcolară. Proiectul urmează a fi expediat Parlamentului pentru examinare.

Părinții vor putea înscrie la creșe sau grădinițe copiii cu vârsta de la 2 ani, iar statul va suporta cheltuielile pentru asigurarea serviciilor educaționale și de îngrijire. Potrivit notei informative, proiectul a fost elaborat după ce s-a constatat că în ultimii cinci ani în instituțiile de educație timpurie din țară, anual, au fost înscriși peste 17 mii de copii cu vârsta sub 3 ani.

„Anual circa 20 de mii de copii de această vârstă rămân în afara procesului educațional și de îngrijire, oferit de instituțiile de educație timpurie. La data de astăzi, se constată o cerere ridicată pentru serviciile de educație timpuri epentru copiii cu vârsta sub 3 ani, în special, datorită disponibilității tinerelor mame de a reveni pe piața forței de muncă”, menționează autorii proiectului.

Modificarea constă în faptul că educația preșcolară va putea începe de la vârsta de doi ani, spre deosebire de trei ani cum este în prezent. Totodată, se va asigura gradual dezvoltarea serviciilor educaționale și de îngrijire pentru această vârstă.

Implementarea proiectului în anul 2019 se va efectua în limita alocațiilor prevăzute în bugetul public național pentru circa 50% din copii de vârsta 2-3 ani, iar în perspectivă extinderea finanțării serviciilor pentru aceasta grupă de vârstă se va efectua în baza Programului de dezvoltare a serviciilor de educație timpurie elaborat de MECC în colaborare cu autoritățile publice locale, Ministerul Finanțelor și aprobat de Guvern.

Potrivit notei informative, necesarul de resurse suplimentare pentru dezvoltarea serviciilor specifice copiilor cu vârsta de 2-3 ani în perspectiva poate fi acoperit și din resursele eliberate în rezultatul angajării la muncă a părinților, respectiv diminuarea alocațiilor pentru concediile de îngrijire a copiilor, precum și din contul scăderii numărului de copii la ciclul gimnazial și liceal.