Principală  —  IMPORTANTE   —   Aproape 700 de refugiați din…

Aproape 700 de refugiați din Ucraina sunt angajați oficial în câmpul muncii din R. Moldova – ANOFM

Sursa foto: unhcr

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță că, până pe 5 august 2022, 697 de persoane refugiate din Ucraina, dintre care 541 de femei și 156 de bărbați, au fost angajate în câmpul muncii din R. Moldova.

Astfel, cei mai mulți cetățeni ucraineni înregistrați în evidențele ANOFM sunt angajați în: Chișinău – 517 persoane, Bălți – 23, Ungheni – 19, Cahul – 17, etc.

„Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele”, anunță ANOFM într-un comunicat.

Totodată, potrivit informațiilor subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, până la data de 5 august 2022:

  • 140 angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 2197 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.
  • 370 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pe teritoriul R. Moldova sunt 79 800 cetățeni străini, (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul R. Moldova – Ucraina de la începutul războiului), dintre care 42 472 sunt minori.

De la începutul războiului în Ucraina și până în prezent, perioada 24 februarie – 31 iulie, de către Biroul migrație și azil au fost preluate 8.460 cereri de azil, mai menționează MAI.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Sute de localități au fost distruse de bombardamentele rusești, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

LIVE TEXT/ A 163-a zi de război în Ucraina.