Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Apă-Canal Chișinău solicită ANRE-ului „ajustarea…

Apă-Canal Chișinău solicită ANRE-ului „ajustarea extraordinară” a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor

S.A. „Apă-Canal Chișinău” solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) „ajustarea extraordinară” a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor pe motiv că tariful actual „nu este corelat cu mărimea obligației de plată pentru gazele naturale și energia electrică consumată”.

Proiectul de hotărâre privind „ajustarea extraordinară” a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” va fi examinat în cadrul ședinței ANRE din 21 decembrie.

Astfel, potrivit documentului, tariful calculat de către Apă-Canal Chișinău constituie 5 236 lei/Gcal, inclusiv 3 870,21 lei/Gcal pentru gazele naturale, 118,53 lei/Gcal pentru energia electrică și 649,10 lei/Gcal pentru devierile tarifare ale anului 2022. „Cele trei componente au o pondere însumată de 89% din tariful propus spre examinare”, precizează compania.

În prezent, tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” este în mărime de 3 134 lei/Gcal.

„Doar în ultimele 3 luni ale anului 2022, insuficiența acoperirii cheltuielilor pentru gazele naturale și energia electrică prin tariful la energia termică, aprobat pentru S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” va constitui circa 10 mil. lei sau 41% din cifra de afaceri pe această activitate.

Având o situație și mai dificilă cauzată de problemele similare legate de tarifele reglementate pentru activitatea de prestare a serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare S.A. ,Apă-Canal Chișinău” nu este eligibilă pentru contractarea unor împrumuturi pe piața bancară locală. Respectiv, nu avem capacitatea de plată pentru gazele naturale și energia electrică prin tariful la energia termică și urmează să fim deconectați, dacă furnizorii vor aplica fără abateri prevederile legislației și ale contractelor”, potrivit „Apă-Canal Chișinău”.

La sfârșitul lunii septembrie 2022, ANRE a aprobat ajustarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” în mărime de 3 134 lei/Gcal. Tariful a intrat în vigoare la 1 octombrie 2022. Atunci, Apă- Canal Chișinău menționa că „solicitarea de majorare a tarifului pentru energia termică produsă și livrată de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” a fost depusă în regim ordinar anual, iar cauza principală a majorării este creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale de la S.A. „Moldovagaz”.

Anterior, o majorare a tarifului pentru energia termică a avut loc în ianuarie 2022 și constituia 2 059 lei/Gcal.

Pe 25 noiembrie curent, CMC a aprobat majorarea tarifului pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare. Potrivit unui amendament votat de consilieri, tarifele se vor aplica până la emiterea avizului de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), asupra calculelor prezentate.

Potrivit proiectului aprobat atunci de consilierii municipali, pentru consumatorii casnici, tariful mediu calculat pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă va constitui 16,32 lei/m3, iar pentru serviciul de canalizare – 6,62 lei (fără TVA), iar pentru consumatorii non-casnici a fost aprobat tariful de 16,32 lei pentru apă și 10,26 lei pentru canalizare (fără TVA).

Apă-Canal Chișinău a solicitat o majorare a tarifului de până la 24 de lei pentru un metru cub de apă, în condițiile în care Societatea pe Acțiuni nu reușește să-și acopere toate cheltuielile din cauza prețului majorat la energie, precum și din cauza unor dificultăți ca urmare a semnării în 2013 a acordurilor de împrumut cu BERD și BEI în niște condiții care sunt irealizabile pentru ACC.