Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Consiliul Municipal Chișinău a aprobat…

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat noi tarife provizorii pentru apă și canalizare. Reacția ANRE

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat, în cadrul ședinței din 25 noiembrie, majorarea tarifului pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare. Tarifele sunt provizorii și intră în vigoare odată cu „publicarea deciziei în mass-media locală”. Potrivit unui amendament votat de consilieri, tarifele se vor aplica până la emiterea avizului de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), asupra calculelor prezentate.

De cealaltă parte, reprezentanții ANRE susțin că vor sesiza Cancelaria de stat, pentru a fi verificată „legalitatea actelor emise” și Procuratura pentru a fi explicat calculul făcut de Apă-Canal.

Potrivit proiectului aprobat de consilierii municipali, pentru consumatorii casnici, tariful mediu calculat pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă va constitui 16,32 lei/m3, iar pentru serviciul de canalizare – 6,62 lei (fără TVA), iar pentru consumatorii non-casnici a fost aprobat tariful de 16,32 lei pentru apă și 10,26 lei pentru canalizare (fără TVA).

„Conform prevederilor articolului 53 și 54 a Codului Administrativ, Consiliului municipal îi revine competența materială de a emite acte administrative, inclusiv a celor de aprobare a tarifelor, atribuțiile fiind reglementate prin Legea privind serviciul public de alimentare cu apă și canalizare numărul 303 din 2013. Conform prevederilor articolului 8 din Legea 303, autorității administrației publice locale îi revine competența exclusivă de organizare a serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare pe teritoriul administrat”, a explicat consilierul primarului general, Vladimir Mitru.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, purtătoarea de cuvânt al ANRE, Galina Sanduța, ne-a comunicat că ANRE va sesiza Cancelaria de stat, pentru a fi verificată „legalitatea actelor emise” și va depune o plângere la Procuratură pe conducerea Apă Canal, ca să explice cum au ajuns s-a la calcul de 24 de lei pentru serviciile .

„Legalitatea actelor emise de autoritățile sunt verificate de oficiile teritoriale ale Cancelariei de Stat. Agenția o să sesizeze Cancelaria de stat în acest sens. De asemenea, ANRE va depune o plângere la Procuratură pe conducerea Apă Canal, ca să explice cum au ajuns ei la calcului de 24 de lei”, a declarat pentru Ziarul de Gardă purtătoarea de cuvânt al ANRE, Galina Sanduța.

Anterior, ANRE explica că în conformitate cu legislația în vigoare, „tarifele se calculează pentru un an calendaristic, în cazul dat 2022, iar impactul sumar al creșterii prețurilor la energia electrică din 14 octombrie și, ulterior, din 4 noiembrie curent asupra tarifelor pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare constituie 0,65 lei/m3 și nicicum nu 10,04 lei/m3, așa cum este solicitat de către operator”

Tariful actual pe care îl achită locuitorii municipiului Chișinău este de aproape 11 lei pentru un metru cub de apă.

Î.C.S „Premier Energy” S.R.L. a preavizat, pe 21 noiembrie, S.A. „Apă-Canal Chișinău” în legătură cu necesitatea achitării datoriilor, care se ridică la 5.608.368,81 de lei, pentru energia electrică consumată. Într-un răspuns la o solicitare de informație a Ziarului de Gardă, reprezentanții Î.C.S „Premier Energy” S.R.L. ne-au comunicat că, în cazul neachitării datoriilor, „punctele strategice ale furnizorului de apă nu vor fi deconectate”, dar își rezervă „dreptul de a deconecta careva sedii administrative sau oficii”. 

Apă-Canal Chișinău a solicitat o majorare a tarifului de până la 24 de lei pentru un metru cub de apă, în condițiile în care Societatea pe Acțiuni nu reușește să-și acopere toate cheltuielile din cauza prețului majorat la energie, precum și din cauza unor dificultăți ca urmare a semnării în 2013 a acordurilor de împrumut cu BERD și BEI în niște condiții care sunt irealizabile pentru ACC.

Pe 3 noiembrie Primăria municipiului Chișinău a preluat împrumuturile întreprinderii Apă-Canal. Astfel, municipalitatea are de restituit 12,1 milioane de euro Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare şi 19,9 milioane de euro Băncii Europene de Investiții. Aceste contracte urmează să fie semnate de municipalitate.

În acest sens, reprezentanții ANRE au declarat că solicitarea de majorare a tarifului la apă va fi examinată doar după ce vor fi prezentate contractele de preluare a datoriei de către Consiliul Municipal Chișinău (CMC), ce vizează Acordul cu BERD şi BEI.