Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Anunțul Mitropoliei în legătură cu…

Anunțul Mitropoliei în legătură cu Paștele Blăjinilor: „Credincioșii să se abțină de la organizarea meselor copioase și consumul de băuturi alcoolice în cimitire”

Activitățile de omagiere vor fi restrânse. Oamenii care vor merge la cimitire trebuie să respecte măsurile de protecție în legătură cu pandemia de Covid-19 și să se abțină de la organizarea meselor copioase și consumul de băuturi alcoolice”. Anunțul a fost făcut de către Mitropolia Chișinăului și a Întregii R. Moldova, în contextul în care în perioada 6 – 8 iunie va fi organizat Paștele Blajinilor.

Nota esmisă de către Mitropolia Moldovei:

Paștile Blajinilor este momentul în care credincioșii noștri își pomenesc rudeniile trecute la Domnul, merg la cimitir și aduc cu ei, ouă roșii, cozonac și pomene. 

În contextul special din acest an, sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost nevoit să amâne evenimentul (care în mod tradițional era desfășurat la o săptămână după Paști) pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (a Cincizecimii).

În aceste zile vor fi oficiate, cu respectarea reglementărilor sanitare actuale, slujbe de pomenire în toate catedralele, bisericile, mănăstirile și cimitirele din țară, iar clopotele bisericilor vor fi trase în memoria celor adormiți.

Tradiția se va respecta si anul acesta, însă toate activitățile de omagiere vor fi restrânse. Astfel, ținând cont de recomandările autorităților civile, pentru a evita orice situații neplăcute și din respectul pentru semenii noștri, Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove vine cu următoarele recomandări :

  1. În primul rând, îndemnăm pe toți participanții la slujbe să țină cont de sfaturile autorităților și să respecte măsurile de siguranță și de protecție recomandate. Persoanele care s-au întors din străinătate, se află în perioada de carantină, prezintă careva simptome, sau fac parte din grupul sporit de risc, sunt rugați să se abțină de la participarea lor fizică la sfintele slujbe și să sporească în rugăciune la casele lor, aprinzând o lumânare și făcând gesturi de caritate în amintirea celor apropiați.
  2. Îndemnăm, credincioșii să evite aglomerările tradiționale din jurul mormintelor și să respecte distanța sanitară.
  3. De asemenea, venim cu rugămintea ca și-n acest an creștinii să se abțină de la organizarea meselor copioase în cimitire și consumul de băuturi alcoolice. Întâlnirile dintre rude și celelalte tradiții legate de această zi, vor fi săvârșite într-un cerc restrâns de oameni și în mod privat..

Din cauza pandemiei de Covid-19, în acest an, Paștele Blajinilor, care urma să fie sărbătorit în luna aprilie, a fost amânat pentru 6, 7 și 8 iunie 2020.

Până acum, în R. Moldova au fost confirmate 7 896 de cazuri de infecție cu Covid-19. 4 455 de persoane s-au tratat, iar 289 de persoane au decedat. Rata de contagiozitate (RO) înregistrată în ultimele 7 zile este de 0,99, anunță autoritățile.