Principală  —  IMPORTANTE   —   ANSP, despre depistarea vibrionului holeric…

ANSP, despre depistarea vibrionului holeric în râul Nistru: „Nu a fost confirmat rezultat pozitiv în nicio probă din cele supuse examenului bacteriologic”

Sursa foto: gov.md

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță vineri, 24 iunie, că nu a fost confirmat vreun rezultat pozitiv la vibrionul holeric (O1, O139) în nicio probă din cele supuse examenului bacteriologic, făcând referire la informațiile apărute în spațiul public privind depistarea vibrionului holeric în râul Nistru.

ANSP susține că, anual, în perioada lunilor mai – septembrie, monitorizează evoluția procesului epidemic la holeră și alte boli diareice acute în scopul depistării precoce a semnelor de agravare a situației epidemiologice, în rândul populației și în obiectivele mediului ambiant (râuri, lacuri, iazuri).

Conform datelor investigațiilor efectuate de ANSP în perioada 30 mai 2022 – 19 iunie 2022, nu a fost confirmat vreun rezultat pozitiv la vibrionul holeric (O1, O139) în nicio probă din cele supuse examenului bacteriologic.


Potrivit ANSP, în primele trei săptămâni de monitorizare, din obiectivele mediului ambiant au fost prelevate 139 de probe de apă, în 9 dintre acestea fiind depistat Vibrionul Cholerae  non O1 (neholerigen), care nu cauzează holera, dar poate provoca boli diareice, care se pot manifesta și prin izbucniri de toxiinfecţii alimentare.

„Vibrionul Cholerae non O1 (neholerigen) este identificat în obiectivele de mediu, în fiecare an, pe parcursul sezonului estival, la efectuarea investigațiilor în zonele de recreere. În baza rezultatelor de supraveghere, autoritățile întreprind măsuri profilactice și antiepidemice în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate, inclusiv amenajarea corespunzătoare a zonelor de agrement și asigurarea respectării regulilor de igienă de către populație”, precizează reprezentanții Agenției.

Pe 20 iunie, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău, Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, a anunțat că pe plaja de la Vadul lui Vodă a fost depistat vibrionul de holeră.

„Vreau să atenționez populația că, conform ultimelor probe, pe plaja de la Vadul lui Vodă s-a depistat vibrionul de holeră, de aceea atenționăm foarte atent că cei care fac plajă și se vor scălda în bazinul acvatic, să fie foarte atenți și să asculte de sfatul medicilor. Neapărat fac o baie acvatică, neapărat după aceasta să facă și duș, dar totuși să rămână în alertă referitor la posibilele urmări”, a spus Boris Gîlca.

Holera este o infecție care se transmite pe cale fecal-orală. Consumul accidental de apă contaminată din zone de îmbăiere neamenajate poate duce la infecție în țările unde există o circulație a acestei bacterii.