Principală  —  IMPORTANTE   —   ANSP atenționează privind „riscul de…

ANSP atenționează privind „riscul de răspândire a infecției COVID-19 în parcul de distracții „Orheiland”. Partidul Șor cheamă lumea la protest

sursa foto: partidulsor.md

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează , printr-un comunicat de presă „privind riscul de răspândire a infecției COVID-19 în parcul de distracții „Orheiland”, în condițiile în care pe teritoriul acestuia poate fi înregistrat un flux mare de populație, mai ales copii și nu poate fi asigurată respectarea distanței sociale”.

Totodată, ANSP precizează că printre vizitatorii parcului de distracții, în special sunt copiii care sunt însoțiți de către persoane în vârstă, pentru care de asemenea poate fi un risc sporit de infectare, sau alte persoane mature care pot fi asimptomatice.

„Atenționăm că, din cauza fluxului mare de persoane ar exista impedimente în stabilirea sursei de infecție sau a contacților în situația unui eventual focar. Cu atât mai mult, că în raionul Orhei se atestă o creștere a morbidității determinate de COVID-19, inclusiv printre copii”, anunță ANSP.

Astfel, în scopul prevenirii agravării situației epidemiologice prin infecția COVID-19 și respectării Hotărîrilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, pe perioada stării de urgență în sănătate publică sunt interzise activitățile zonelor de agrement. Mai mult, nerespectarea măsurilor de sănătate publică constituie un pericol pentru sănătatea populației și servește drept temei pentru atragerea la răspundere a persoanelor vinovate. Cu atât mai mult, menționăm că în Republica Moldova nu e autorizat un astfel de gen de activitate în niciun teritoriu administrativ”, precizează ANSP, în același comunicat de presă.

Marina Tauber, deputata Partidului „Șor” este însă nemulțumită de decizia autorităților și cheamă lumea la protest. Acesta este preconizat pentru duminică, 5 iulie, ora 10.00.

„Hoarda roșie a lui Dodon a pornit un nou atac asupra Orheiului. De această dată a atentat la ceea ce avem mai sfânt – COPIII. Miliția lui Dodon ne-a închis OrheiLandul – mândria Orheiului, mândria țării. Au acționat josnic acoperindu-se cu pandemia. Această acțiune este o răzbunare împotriva Partidului ȘOR, care conduce Orheiul cu succes, unde echipa lui Ilan Șor a făcut transformări serioase. Ei au decis că, închizând OrheiLandul, vor lovi în popularitatea noastră ca partid, în popularitatea lui Ilan Șor, care a demonstrat că poate transforma țara. Dar prin acțiunile josnice și urâte de la 28 iunie, când miliția lui Dodon, Voicu și Cortac a dat buzna echipată și înarmată într-un parc public – OrheiLand – guvernarea a lovit, de fapt, în popor, în copiii acestui popor. Pentru că noi am construit OrheiLandul nu pentru partid, dar pentru voi, pentru cetățeni! De aceea, dragi cetățeni, care ați fost întotdeauna alături de noi, Vă chem să apărăm ceea ce este al nostru. OrheiLand-ul este bijuteria noastră pe care Dodon vrea să ne-o fure, s-o sechestreze. Noi trebuie să demonstrăm că suntem uniți și nu vom permite bandei lui Dodon să-și bată joc de orheieni. Vă chem mâine,duminică, 05 iulie la ora 10:00, la OrheiLand, la Adunarea Generală a orașului Orhei, să cerem guvernării să-și anuleze decizia de închidere a OrheiLand-ului, să-i spunem guvernării că este ruptă de realitate și că ia decizii nesănătoase. Să-i spunem că nu este guvernare, dar o calamitate pentru țară. Să fim alături de OrheiLand, să luptăm pentru copiii noștri”, a scris Tauber pe contul său oficial de facebook.

La 28 iunie, Inspectoratul General al Poliției (IGP) informa că reprezentanții partidului Șor și a autorităților publice locale din Orhei s-au opus intenției poliției de a restricționa accesul în parcul de distracții OrheiLand. Poliția menționează că parcul de distracții nu dispune de autorizație sanitară de funcționare încă din 25 mai curent și expune riscului sănătatea publică.

„În pofida restricțiilor impuse de autorități și pe lângă faptul că din 25 mai curent nu dispune de autorizație sanitară de funcționare, parcul de distracții “OrheiLand”, din orașul Orhei și-a continuat activitatea, astăzi, expunând riscului sănătatea publică – acțiuni care contravin legislației Republicii Moldova”.

Poliția a precizat faptul  că demontarea gardului îi păstrează statutul de parc de distracții și, respectiv, agentul economic este obligat să se conformeze, de rând cu ceilalți antreprenori, restricțiilor impuse de autorități.

IGP menționează că polițiștii au asistat la toate acțiunile întreprinse de aceștia, monitorizând ordinea publică și securitatea cetățenilor și cere, în continuare, conformare și respectarea gradului de sănătate publică; mai ales că publicul prezent acolo este format preponderent din copii.

„Astfel, intervenim cu solicitarea către toți gestionarii/proprietarii/administratorii și nu în ultimul rând către autoritățile publice locale să asigure îngrădirea accesului către spațiile respective, indiferent de forma de acces (liber sau contra plată, pentru a evita aglomerațiile.

În cazul constatării nerespectării măsurilor stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, poliția va acționa în corespundere cu cadrul normativ și se va conduce de toate pârghiile legale.

IGP a solicitat cetățenilor să dea dovadă de mai multă responsabilitate, să-și protejeze copiii, să evite spațiile aglomerate, să nu formeze grupuri mai mari de 3 persoane, să pastreze distanța socială, iar dacă spațiul nu le permite atunci neapărat să poarte măști.

Tot la 28 iunie, Partidul „Șor” a emis un comunicat de presă în care a indicat că reprezentanți ai poliției au încercat să sisteze activitatea parcului de distracții Orheiland. Astfel, reprezentanții Partidului Politic „ȘOR” împreună cu reprezentanții administrației publice locale, dar și cu vizitatorii parcului, s-au opus deciziei oamenilor legii.

„Poliția, în frunte cu șeful-adjunct al Comisariatului de Poliție Orhei au încercat duminică să închidă parcul de distracții, făcând trimitere la o hotărâre a Comisiei Extraordinare Excepționale de Sănătate Publică. Ei însă nu au prezentat niciun document semnat sau publicat în Monitorul Oficial, așa cum cere legea”, se arată în comunicat.

În comunicat se arată că polițiștii au blocat inițial intrarea în parc, dar după ce reprezentanții Partidului ȘOR – deputații Marina Tauber și Igor Himici, reprezentanții administrației locale, în frunte cu primarul de Orhei Pavel Verejanu, dar și simpli cetățeni au contestat acest abuz și au prezentat argumente incontestabile că decizia nu este în vigoare, iar inchiderea parcului este un abuz, oamenii legii au cedat.

Oamenii au calificat intenția poliției de a închide parcul OrheiLand drept un abuz din partea guvernării lui Dodon, inclusiv pentru că la Chișinău nu au fost luate asemenea măsuri de restricție, Grădina Zoologică și Parcul Dendrariu fiind deschise, a mai precizat sursa citată.

sursa video: Facebook/Marina Tauber Oficial

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a anunțat că activitatea zonelor de agrement incluse în codul CAEM 93.21 – Bâlciuri şi parcuri de distracţii va fi interzisă. O Hotărâre în aceste sens a fost aprobată sâmbătă seara, 27 iunie, de către CNESP.