• ANSP atenționează privind „riscul de răspândire a infecției COVID-19 în parcul de distracții „Orheiland”. Partidul Șor cheamă lumea la protest

  ANSP atenționează privind „riscul de răspândire a infecției COVID-19 în parcul de distracții „Orheiland”. Partidul Șor cheamă lumea la protest
  sursa foto: partidulsor.md
  vizualizări
  04 iulie 2020 | 17:12

  Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează , printr-un comunicat de presă „privind riscul de răspândire a infecției COVID-19 în parcul de distracții „Orheiland”, în condițiile în care pe teritoriul acestuia poate fi înregistrat un flux mare de populație, mai ales copii și nu poate fi asigurată respectarea distanței sociale”.

  Totodată, ANSP precizează că printre vizitatorii parcului de distracții, în special sunt copiii care sunt însoțiți de către persoane în vârstă, pentru care de asemenea poate fi un risc sporit de infectare, sau alte persoane mature care pot fi asimptomatice.

  „Atenționăm că, din cauza fluxului mare de persoane ar exista impedimente în stabilirea sursei de infecție sau a contacților în situația unui eventual focar. Cu atât mai mult, că în raionul Orhei se atestă o creștere a morbidității determinate de COVID-19, inclusiv printre copii”, anunță ANSP.

  Astfel, în scopul prevenirii agravării situației epidemiologice prin infecția COVID-19 și respectării Hotărîrilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, pe perioada stării de urgență în sănătate publică sunt interzise activitățile zonelor de agrement. Mai mult, nerespectarea măsurilor de sănătate publică constituie un pericol pentru sănătatea populației și servește drept temei pentru atragerea la răspundere a persoanelor vinovate. Cu atât mai mult, menționăm că în Republica Moldova nu e autorizat un astfel de gen de activitate în niciun teritoriu administrativ”, precizează ANSP, în același comunicat de presă.

  Marina Tauber, deputata Partidului „Șor” este însă nemulțumită de decizia autorităților și cheamă lumea la protest. Acesta este preconizat pentru duminică, 5 iulie, ora 10.00.

  „Hoarda roșie a lui Dodon a pornit un nou atac asupra Orheiului. De această dată a atentat la ceea ce avem mai sfânt – COPIII. Miliția lui Dodon ne-a închis OrheiLandul – mândria Orheiului, mândria țării. Au acționat josnic acoperindu-se cu pandemia. Această acțiune este o răzbunare împotriva Partidului ȘOR, care conduce Orheiul cu succes, unde echipa lui Ilan Șor a făcut transformări serioase. Ei au decis că, închizând OrheiLandul, vor lovi în popularitatea noastră ca partid, în popularitatea lui Ilan Șor, care a demonstrat că poate transforma țara. Dar prin acțiunile josnice și urâte de la 28 iunie, când miliția lui Dodon, Voicu și Cortac a dat buzna echipată și înarmată într-un parc public – OrheiLand – guvernarea a lovit, de fapt, în popor, în copiii acestui popor. Pentru că noi am construit OrheiLandul nu pentru partid, dar pentru voi, pentru cetățeni! De aceea, dragi cetățeni, care ați fost întotdeauna alături de noi, Vă chem să apărăm ceea ce este al nostru. OrheiLand-ul este bijuteria noastră pe care Dodon vrea să ne-o fure, s-o sechestreze. Noi trebuie să demonstrăm că suntem uniți și nu vom permite bandei lui Dodon să-și bată joc de orheieni. Vă chem mâine,duminică, 05 iulie la ora 10:00, la OrheiLand, la Adunarea Generală a orașului Orhei, să cerem guvernării să-și anuleze decizia de închidere a OrheiLand-ului, să-i spunem guvernării că este ruptă de realitate și că ia decizii nesănătoase. Să-i spunem că nu este guvernare, dar o calamitate pentru țară. Să fim alături de OrheiLand, să luptăm pentru copiii noștri”, a scris Tauber pe contul său oficial de facebook.

  La 28 iunie, Inspectoratul General al Poliției (IGP) informa că reprezentanții partidului Șor și a autorităților publice locale din Orhei s-au opus intenției poliției de a restricționa accesul în parcul de distracții OrheiLand. Poliția menționează că parcul de distracții nu dispune de autorizație sanitară de funcționare încă din 25 mai curent și expune riscului sănătatea publică.

  „În pofida restricțiilor impuse de autorități și pe lângă faptul că din 25 mai curent nu dispune de autorizație sanitară de funcționare, parcul de distracții “OrheiLand”, din orașul Orhei și-a continuat activitatea, astăzi, expunând riscului sănătatea publică – acțiuni care contravin legislației Republicii Moldova”.

  Poliția a precizat faptul  că demontarea gardului îi păstrează statutul de parc de distracții și, respectiv, agentul economic este obligat să se conformeze, de rând cu ceilalți antreprenori, restricțiilor impuse de autorități.

  IGP menționează că polițiștii au asistat la toate acțiunile întreprinse de aceștia, monitorizând ordinea publică și securitatea cetățenilor și cere, în continuare, conformare și respectarea gradului de sănătate publică; mai ales că publicul prezent acolo este format preponderent din copii.

  „Astfel, intervenim cu solicitarea către toți gestionarii/proprietarii/administratorii și nu în ultimul rând către autoritățile publice locale să asigure îngrădirea accesului către spațiile respective, indiferent de forma de acces (liber sau contra plată, pentru a evita aglomerațiile.

  În cazul constatării nerespectării măsurilor stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, poliția va acționa în corespundere cu cadrul normativ și se va conduce de toate pârghiile legale.

  IGP a solicitat cetățenilor să dea dovadă de mai multă responsabilitate, să-și protejeze copiii, să evite spațiile aglomerate, să nu formeze grupuri mai mari de 3 persoane, să pastreze distanța socială, iar dacă spațiul nu le permite atunci neapărat să poarte măști.

  Tot la 28 iunie, Partidul „Șor” a emis un comunicat de presă în care a indicat că reprezentanți ai poliției au încercat să sisteze activitatea parcului de distracții Orheiland. Astfel, reprezentanții Partidului Politic „ȘOR” împreună cu reprezentanții administrației publice locale, dar și cu vizitatorii parcului, s-au opus deciziei oamenilor legii.

  „Poliția, în frunte cu șeful-adjunct al Comisariatului de Poliție Orhei au încercat duminică să închidă parcul de distracții, făcând trimitere la o hotărâre a Comisiei Extraordinare Excepționale de Sănătate Publică. Ei însă nu au prezentat niciun document semnat sau publicat în Monitorul Oficial, așa cum cere legea”, se arată în comunicat.

  În comunicat se arată că polițiștii au blocat inițial intrarea în parc, dar după ce reprezentanții Partidului ȘOR – deputații Marina Tauber și Igor Himici, reprezentanții administrației locale, în frunte cu primarul de Orhei Pavel Verejanu, dar și simpli cetățeni au contestat acest abuz și au prezentat argumente incontestabile că decizia nu este în vigoare, iar inchiderea parcului este un abuz, oamenii legii au cedat.

  Oamenii au calificat intenția poliției de a închide parcul OrheiLand drept un abuz din partea guvernării lui Dodon, inclusiv pentru că la Chișinău nu au fost luate asemenea măsuri de restricție, Grădina Zoologică și Parcul Dendrariu fiind deschise, a mai precizat sursa citată.

  sursa video: Facebook/Marina Tauber Oficial

  Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a anunțat că activitatea zonelor de agrement incluse în codul CAEM 93.21 – Bâlciuri şi parcuri de distracţii va fi interzisă. O Hotărâre în aceste sens a fost aprobată sâmbătă seara, 27 iunie, de către CNESP.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Un alt pasaj subteran din mun. Chișinău intră în reparații

  Pasajul subteran din strada Alecu Russo din sectorul Ciocana a intrat de astăzi, 12 august, în reparaţie. Potrivit primarului general al Chișinăului, trecerea subterană va fi renovată, vor fi instalate camere d…
  Un alt pasaj subteran din mun. Chișinău intră în reparații

  Igor Dodon: În Moldova au fost înregistrate 4 cazuri de re-infectare cu COVID-19. Imunizarea colectivă nu funcționează

  Șeful statului spune că până la ziua de astăzi, în Republica Moldova au fost înregistrate 4 cazuri de re-infectare cu COVID-19, iar studiile epidemeologilor arată că imunizarea colectivă, adică faptul că ai fos…
  Igor Dodon: În Moldova au fost înregistrate 4 cazuri de re-infectare cu COVID-19. Imunizarea colectivă nu funcționează

  ANI: O fostă șefă de la o instituție publică subordonată MAI, acuzată că și-a oferit sie însăși premii bănești de în valoare 100.000 de lei

  Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința fostei șefe a Bazei Speciale de Administrare Medicală a Agenției Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne (în cont…
  ANI: O fostă șefă de la o instituție publică subordonată MAI, acuzată că și-a oferit sie însăși premii bănești de în valoare 100.000 de lei

  VIDEO/ Agricultorii au blocat drumurile la Leova, Hîncești și Căușeni: Cer demisia ministrului Agriculturii care i-ar fi acuzat că ar reprezenta interese politice și ar fi protestat în stare de ebrietate

  UPDATE 12.00 Supărați și revoltați de declarațiile ministrului Agriculturii, agricultorii au blocat drumurile la Leova, Hîncești și Căușeni. Tractoarele și tehnica agricolă a fost plasată pe carosabil, iar mași…
  VIDEO/ Agricultorii au blocat drumurile la Leova, Hîncești și Căușeni: Cer demisia ministrului Agriculturii care i-ar fi acuzat că ar reprezenta interese politice și ar fi protestat în stare de ebrietate

  VIDEO/ Declarațiile lui Igor Dodon după ședința CSS: Pentru agricultori am acordat tot ce s-a putut, nu putem lua de la pensii și salarii

  Consiliului Suprem de Securitate s-a reunit în această dimineață. Pe ordinea de zi sunt problemele din agricultură cauzate de seceta din acest an. Șeful statului va face declarații în care va vorbi despre concl…
  VIDEO/ Declarațiile lui Igor Dodon după ședința CSS: Pentru agricultori am acordat tot ce s-a putut, nu putem lua de la pensii și salarii

  Președintele raionului Ștefan Vodă s-ar fi infectat cu COVID-19 a doua oară

  Președintele raionului Ștefan Vodă, Vasile Maxim, s-ar fi infectat a doua oară cu COVID-19. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de Șefa Centrului de Sănătate Ştefan Vodă, Mariana Haret. Vasile M…
  Președintele raionului Ștefan Vodă s-ar fi infectat cu COVID-19 a doua oară