Principală  —  IMPORTANTE   —   ANSP: 271 de lucrători medicali…

ANSP: 271 de lucrători medicali au avut reacții adverse la vaccinul AstraZeneca. Care sunt acestea

271 de cadre medicale, imunizate cu vaccinul AstraZeneca au avut reacții adverse. Potrivit specialiștilor, reacțiile au fost ușoare și medii: febră, cefalee, dureri musculare și articulare.

„De la începutul campaniei de vaccinare și până astăzi, la ora 11:00 au fost înregistrate în sistemul electronic 271 de evenimente adverse post-imunizare. Aceasta constituie 3,6 la sută din numărul persoanelor vaccinate până acum. Toate reacțiile au fost ușoare și medii, precum sensibilitate la locul injectării, cu edem, durere sau prurit.

Au mai fost înregistrate reacții precum sunt oboseală, slăbiciuni, dureri de cap, dureri musculare și/sau articulare, frisoane, febră. Febră de la 37 până la 38.5 de grade este un lucru normal și nu trebuie să se îngrijoreze nici populația și nici lucrătorii medicali”, a declarat medicul epidemiolog de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), Laura Țurcan.

Toate reacțiile adverse au apărut în primele 24 de ore de la administrarea vaccinului și au dispărut în cel mult două zile.

„Fiecare persoană care a fost vaccinată împotriva COVID-19 poate avea febră, dureri musculare, articulare și poate simți o oboseală pronunțată. Aceste simptome denotă faptul că răspunsul imun este unul adecvat și nu ar trebui să ne pună în gardă. Sunt lucruri normale”, a menționat medicul epidemiolog, coordonator al grupului de comunicare privind imunizarea împotriva COVID-19 Alexei Ceban.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova a început pe 2 martie, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Joi, 4 martie, autoritățile din R.Moldova au recepționat lotul de 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.

De ieri au început să fie vaccinați și alți lucrători medicali, nu doar cei din secțiile de reanimare, Terapie Intensivă și secțiile cu profil COVID-19. Potrivit platformei naționale de informare despre procesul de vaccinare împotriva COVID-19, lansată ieri, în Republica Moldova au fost vaccinate 6.447 de persoane.