Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANRE, despre riscul, anunțat de…

ANRE, despre riscul, anunțat de Ion Ceban, ca locuitorii capitalei să rămână fără apă: „Solicităm încetarea declarațiilor manipulatoare și intensificarea panicii în municipiu”

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit joi, 24 noiembrie, cu o reacție în contextul afirmațiilor primarului muncipiului Chișinău, Ion Ceban, potrivit căruia „Chișinăul ar putea rămâne fără apă, în contextul în care S.A. „Apă-Canal Chișinău” nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale”.

Astfel, instituția de reglementare a solicitat încetarea „declarațiilor manipulatoare și intensificarea panicii” în municipiu de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”.

„Presiunile publice ale operatorului de apă asupra regulatorului în scopul aprobării unui tarif lipsit de justificări economice sunt inadmisibile”, subliniază ANRE.

Agenția susține că monitorizează situația creată și este în discuție permanentă cu furnizorul de energie electrică ÎCS „Premier Energy” SRL, care a informat că S.A. „Apă-Canal Chișinău” achită reeșalonat datoria acumulată. Totodată, potrivit ANRE, furnizorul de energie electrică a dat asigurări că nu va deconecta punctele strategice de apă, iar scrisoarea adresată a fost una standard, care se expediază consumatorilor ce acumulează datorii. 

Primarul capitalei, Ion Ceban, a afirmat joi, 24 noiembrie, că Chișinăul „ar putea rămâne fără apă, în contextul în care S.A. „Apă-Canal Chișinău” nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale”.

„Stimați locuitori, am fost avertizați că astăzi putem rămâne și fără apă. Am adus toate argumentele tuturor autorităților centrale și responsabile că Apă Canal nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale.

Dacă până acum, lunar achita 10 milioane de lei pentru lumină, după noile prețuri, trebuie să achite 31 de milioane de lei. Sau cu peste 230 milioane de lei anual la o întreprindere pentru care și așa achităm datoriile mari formate de prin anii 2013-2015.

Este necesar să fie ajustat tariful, altfel nu se va descurca Apă Canal, iar o instituție strategică a statului este pusă în pericol. Pe timp de iarnă întreruperea pe o perioada fie și scurta a serviciului de apă și canalizare va fi o catastrofa pentru Chișinău”, a scri Ceban pe rețelel de socializare”, a scris Ceban pe rețelele de socializare.

Î.C.S „Premier Energy” S.R.L. a preavizat, pe 21 noiembrie, S.A. „Apă-Canal Chișinău” în legătură cu necesitatea achitării datoriilor, care se ridică la 5.608.368,81 de lei, pentru energia electrică consumată. Într-un răspuns la o solicitare de informație a Ziarului de Gardă, reprezentanții Î.C.S „Premier Energy” S.R.L. ne-au comunicat că, în cazul neachitării datoriilor, „punctele strategice ale furnizorului de apă nu vor fi deconectate”, dar își rezervă „dreptul de a deconecta careva sedii administrative sau oficii”. 

Anterior, în spațiul public a fost publicat un document în care este menționat faptul că Î.C.S „Premier Energy” S.R.L. a notificat S.A. „Apă-Canal Chișinău” cu privire la posibilitatea debranșării de la energia electrică începând cu 24 noiembrie, în cazul în care datoria nu va fi achitată.