Principală  —  IMPORTANTE   —   ANRE, despre criticile privind noile…

ANRE, despre criticile privind noile tarife aprobate pentru serviciile de apă și canalizare: „Solicităm persoanelor să nu inducă în eroare opinia publică, făcându-și capital politic”

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au venit joi, 12 decembrie, cu mai multe precizări în contextul unor „comentarii tendențioase apărute în spațiul public”, ce țin de corectitudinea și metoda de calcul și determinare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate.

Astfel, conform ANRE, tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate au fost determinate și aprobate „în strictă conformitate cu prevederile Metodologiei de determinare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate. Calculele finale efectuate de Agenție sunt publice”.

„Afirmațiile promovate în spațiul public poartă un caracter vădit tendențios, bazat pe analize superficiale și argumente eronate. S.A. „Apă-Canal Chișinău”, în cererea definitivă de ajustare a tarifelor pentru anul 2023, a solicitat majorarea reieșind din necesarul de cheltuieli pentru activitatea reglementată în mărime de 847 499,2 mii de lei. Urmare a analizei efectuate de specialiștii ANRE, venitul reglementat pentru anul 2023 a fost determinat în sumă de 765 664,0 mii de lei prognozat (cu o diferență de 81 835,2 mii de lei).

Diferența de 81 835,2 mii de lei nu a fost inclusă în tarifele consumatorilor finali  din următoarele considerente:

– nu au fost acceptate în scopuri tarifare valoarea reevaluată a mijloacelor fixe, mijloacele fixe care au fost depreciate mai mult de o dată, precum și mijloacele fixe și imobilizările necorporale procurate sau create în afara planurilor de investiții aprobate de ANRE. Ca rezultat, au fost diminuate cheltuielile privind amortizarea mijloacelor fixe şi a imobilizărilor necorporale și cheltuielile pentru plata redevenței în sumă totală de 58 770,6 mii lei (ce nu afectează activitatea operațională);

– au fost excluse cheltuielile pentru energia electrică și cheltuielile pentru plata taxei pentru apă aferente pierderilor de apă neacceptate în scopuri tarifare în mărime totală de 18 946,7 mii lei;

– alte cheltuieli administrative, materiale, etc. neacceptate în valoare de 4 117,9 mii lei nu au fost justificate de operator în corespundere cu prevederile Metodologiei tarifare.

ANRE solicită persoanelor care abordează acest subiect, să opereze cu cifre verificate din surse oficiale, să nu inducă în eroare opinia publică, făcându-și capital politic”, anunță Agenția.

Reprezentanții ANRE susțin că, din toate cheltuielile solicitate de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, Agenția nu a acceptat 81 835,2 mii de lei, iar „speculațiile precum că  „deficitul „Apă-Canal Chișinău”, cu toate optimizările posibile făcute, ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023” sunt neîntemeiate și tendențioase”.

Anterior, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că „decizia ANRE nu soluționează problema existentă și este una păguboasă pentru Întreprinderea ”Apă-Canal Chișinău”.

„Aprobarea noului tarif a fost făcută în baza unei metodologii defectuoase, lucru confirmat chiar de specialiști. O metodologie care ar duce la falimentul operatorilor. În prezent, juriștii analizează, iar decizia luată o vom comunica.

Cert este, chiar și cu aceste schimbări, deficitul „Apă-Canal Chișinău”, cu toate optimizările posibile făcute, ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023. Facturile foarte mari la toate serviciile care au fost majorate de câteva ori, pur și simplu, nu permit dezvoltarea întreprinderii, dar favorează acumularea de datorii. În luna noiembrie 2022, „Apă-Canal Chișinău” a solicitat sprijinul Guvernului și al Comisiei Situații Excepționale de a găsi mijloace financiare pentru a acoperi datoria pentru energia electrică și a evita riscul deconectării acesteia, pentru a putea aproviziona orașul cu apă și canalizare (…)”, a spus Ceban într-o postare pe Facebook.

Pe 11 ianuarie, ANRE a aprobat tarife noi pentru furnizarea și prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Astfel, consumatorii casnici din municipiul Chișinău vor achita în total 15,3 lei/m3 pentru serviciile de serviciile de apă și canalizare, cu circa 4,6 lei mai mult decât plătesc în prezent.

Hotărârea ANRE urmează să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova.