Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Consumatorii din capitală vor achita…

Consumatorii din capitală vor achita peste 15 lei pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare. ANRE a aprobat noile tarife

Sursa foto: Profimedia Images

Consumatorii casnici din municipiul Chișinău vor achita în total 15,3 lei/m3 pentru serviciile de serviciile de apă și canalizare, cu circa 4,6 lei mai mult decât plătesc în prezent. Decizia a fost luată miercuri, 11 ianuarie, în cadrul ședinței Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) care a aprobat tarife noi pentru furnizarea și prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”.

Hotărârea ANRE urmează să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Astfel, consumatorii casnici din capitală vor plăti 11,12 lei/m3 pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă, cu 2,47 lei/m3 mai mult față de tariful în vigoare, iar pentru consumatorii noncasnici tariful rămâne același – 13,29 lei/m3.

Totodată, ANRE a aprobat tarifele pentru serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate prestat de S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru consumatorii casnici – în mărime de 4,18 lei/m3, mai mare cu 2,14 lei/m3 față de tariful în vigoare, iar pentru consumatorii noncasnici – în mărime de 11,17 lei/m3, la fel ca cel actual.

Totodată, tariful pentru serviciul public de alimentare cu apă tehnologică furnizat de S.A. „Apă-Canal Chișinău” a fost aprobat în mărime de 10,32 lei/m3.

Proiectul hotărârii ANRE:

Hotărîre tarife SA Apa-Cana… by Ziarul de Gardă

Consumatorii casnici achită în prezent 10,69 de lei pentru serviciile de apă și canalizare. Reprezentanții S.A. „Apă-Canal Chișinău” au solicitat Consiliului Municipal Chișinău (CMC) să suspende procesul de înregistrare a deciziei, din 25 noiembrie 2022, prin care au fost majorate tarifele provizorii pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare, pe motiv că „atunci când au fost prezentate calculele pentru aprobarea tarifului, în vigoare era un tarif la energia electrică, însă pe parcurs acesta s-a modificat”.

Informația a fost oferită Ziarului de Gardă de către viceprimara municipiului Chișinău, Irina Gutnic, după ce în spațiul public a fost publicată solicitarea S.A. „Apă-Canal Chișinău”.

Potrivit lui Gutnic, la finele lunii decembrie, S.A. „Apă-Canal Chișinău” a depus o nouă solicitare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ca autoritatea publică centrală de reglementare și monitorizare a sectoarelor din domeniul energetic din R. Moldova să avizeze un tarif în jur de 22 de lei pentru apă și canalizare.