Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANRE a dispus implementarea unor…

ANRE a dispus implementarea unor acțiuni de prevenire a situațiilor excepționale în sistemul electroenergetic

Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație din data de 5 ianuarie, a fost dispusă implementarea de către operatorii de sistem și producătorii de energie electrică a unor măsuri pentru prevenirea situațiilor excepționale în sistemul electroenergetic din R. Moldova în cazul unor eventuale deconectări avariate.

Astfel, prin hotărârea Consiliului de Administrație a fost dispusă realizarea de către întreprinderile electroenergetice a unor măsuri referitor la elaborarea Convenției de colaborare dintre operatorii sistemelor de transport a energiei electrice din R. Moldova, România și Ucraina, actualizarea Instrucțiunilor de interacțiune dintre operatorii de sistem, Instrucțiunilor de lichidare a avariilor, precum și alte măsuri tehnice.

„În scopul cercetării circumstanțelor deconectării avariate produsă la data de 23 noiembrie 2022, ANRE a instituit o Comisie de cercetare cu participarea reprezentanților Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a operatorilor de sistem și a producătorilor de energie electrică, care în perioada 05-16 decembrie a analizat cauzele, circumstanțele și acțiunile de restabilire a alimentării cu energie electrică, precum și a identificat dificultățile întâmpinate de întreprinderile electroenergetice”, se arată într-un comunicat al ANRE.

Rezultatele cercetării au fost expuse într-un Raport, în care au fost stabilite măsurile necesare de implementat în scopul prevenirii situațiilor excepționale în sistemul electroenergetic din R. Moldova.

Totodată, ANRE menționează că prin exercitarea atribuțiilor de supraveghere energetică, va monitoriza în continuare respectarea prevederilor cadrului normativ-tehnic de către întreprinderile electroenergetice, „pentru a exclude premisele unor deconectări avariate și pentru prevenirea situațiilor excepționale în sistemul electroenergetic din R. Moldova”.

Miercuri, 23 noiembrie, R. Moldova a rămas fără energie electrică, iar autoritățile au anunțat că motivul deconectării este bombardamentul Rusiei în Ucraina.

R. Moldova a înregistrat pentru prima dată deconectări masive de la energia electrică pe 15 noiembrie din cauza atacurilor rusești asupra Ucrainei.