Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mai multe localități au înregistrat…

Mai multe localități au înregistrat întreruperi de curent electric. MIDR: „Încercăm să aflăm ce s-a întâmplat”

Mai multe întreruperi de energie electrică au fost înregistrate în R. Moldova. Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regioanale, Elena Boboc, a afirmat că autoritățile „încearcă să afle mai multe detalii, după ce și instituția abia s-a reconectat la energie electrică”.

UPDATE 17:30 „Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara.

Menționez că aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca și măsură de siguranță. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică”, a anunțat la scurt timp ministrul Andrei Spînu.

În mai multe raioane, printre care Hîncești, Cimișlia, Cantemir, Orhei, Bălți, Strășeni, Ocnița și Călărași au fost raportate pane de curent. În unele localități curentul nu a revenit după mai mult de jumătate de oră.

„Din cauza defecțiunilor tehnice s-au produs deconectări avariate în sectoarele Rîșcani, Buiucani, Ghidighici. La moment echipele lucrează în teren pentru lichidarea avariilor și realimentarea cât mai curând posibilă a consumatorilo”, se menționează într-un răspuns automat oferit de oficiul Premier Energy din Chișinău.

Deconectările au avut loc în timp ce în Ucraina au loc mai multe atacuri rusești. Potrivit datelor prezentate pe site-ul Întreprinderii de Stat Moldelectrica, R. Moldova nu importă în acest moment energie electrică din România.

Începând cu ora ora 16:40, R. Moldova importră energie din Ucraina.

R. Moldova importa peste 80% din energia electrică din România, după ce Gazprom a redus cantitățile de gaze naturale livrate. Malul drept nu mai cumpără energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan din 1 noiembrie.

SA „Energocom” nu a semnat, pentru luna noiembrie, un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES). Astfel, pentru noiembrie, societatea pe acțiuni a semnat următoarele contracte pentru livrare a energiei electrice: s-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh pentru luna noiembrie; s-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh pentru luna noiembrie.

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova.

Pe 28 octombrie, concernul rus Gazprom a confirmat volumul de gaze naturale care va fi livrat R. Moldova în luna noiembrie – 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Ulterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că 5,7 milioane de metri cubi pe zi reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului și a explicat cum va fi repartizat gazul livrat de ruși: 3,4 milioane de metri cubi pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane pe zi pentru malul stâng.

„Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie”, a anunțat pe 21 octombrie Andrei Spînu.

Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie. Despre asta a anunțat Ministerul Energiei al Ucrainei.

În toamna anului 2021, contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de mai multe ori.