Principală  —  IMPORTANTE   —   „Am vrut să trimit grupa…

„Am vrut să trimit grupa operativă a CNA”. Ce spune procurorul intermar al PA despre acțiunile de la tipografia de stat, unde au fost descoperite microbuze pline cu ziare pentru Dodon

După un apel la 112, agenții Inspectoratului Național de Investigații (INI) au ajuns la tipografia „Universul”, care este o instituție de stat și în preajma căreia au fost surprinse mai multe microbuze pline cu ziare tipărite ce conțin mesaje în favoarea candidatului idependent, susținut public de către Partidul Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon.

Situația a devenit tensionată după ce la fața locului, la tipografie, au ajuns mai mulți deputați, printre care deputați PAS, dar și socialiști.

Solicitat de ZdG, procurorul interimar al Procuraturii Anticorupție, Serghiu Gavajuc, ne-a comunicat că a fost telefonat de către deputatul PAS, Igor Grosu, și sesizat în legătură cu eveimentele de la tipografie.

Ulterior, după sesizarea făcută de parlamentar, șeful interimar al PA susține că intenționa să trimită la fața locului o grupă operativă a Centrului Național Anticorupție (CNA), însă, între timp a primit informația că la fața locului se află deja un echipaj operativ al Inspectoratului Național de Investigații (INI).

Astfel, procurorul-șef menționează că, la moment, Poliția s-a autosesizat și lucrează la fața locului.

„Eu am fost contactat de către deputatul domnul Igor Grosu, care m-a sesizat cu referire la faptul că este un incident la o tipografie din spatele Casei Presei. Am verificat, am primit sesizarea respectivă și am vrut să trimit grupa operativă de la Centrul Național Anticorupție, iar apoi am aflat că deja a fost făcută chemarea la 112 și la Inspectoratul Național de Investigații. De la Inspectoratul Național de Investigații deja este grupa operativă plecată acolo.

Respectiv, cazul este înregistrat la Poliție și deja a decăzut necesitatea ca să plece grupa operativă a Centrul Național Anticorupție la fața locului. Cazul deja este înregistrat la Poliție. Odată ce cunoaștem că este materialul înregistrat, instituția nu poate să se autosesizeze suplimentar. Acum, Poliția examinează cazul. Momentul în care Poliția va stabili că nu ține de competența ei, va emite cazul organului competent pentru a face acțiunile inițiale care nu suferă amânare.

În cazul în care se stabilește că Poliția este competentă, deja examinează Poliția cazul. Important este că la fața locului este grupă deja și a acționat cum acționat și respectiv acumulează probele care sunt”, ne-a comunicat procurorul-șef interimar al PA.

Mai multe microbuze pline cu ziare tipărite în favoarea candidatului independent, susținut public de PSRM, Igor Dodon au fost surprinse în acestă dimineață în apropiere de Editura „Universul”, care este o tipografie de stat, iar în ziare se raportează o tipografie privată. Potrivit președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, în această noapte mai multe microbuze pline cu ziare s-au îndreptat spre toate localitățile din R. Moldova.

Echipa candidatului Igor Dodon a fost prinsă în flagrant cum tipărește ziare de campanie la Editura „Universul”, care aparține 100% statului. Și aceste servicii nu sunt declarate în rapoartele financiare depuse la CEC. Pe de altă parte, aici este o utilizare obraznică a resurselor administrative (resurselor statului) în favoarea lui Igor Dodon”, a declarat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, prezent la Tipografie.

Care sunt sancțiunile pentru astfel de fapte?

1) Pentru nedeclararea cheltuielilor la CEC, sancțiunea este „anularea înregistrării” sau, altfel spus, excluderea din cursa electorală.
2) Pentru utilizarea resurselor administrative ale statului, art.181/2 alin.(2) din Codul penal prevede pedeapsa de amendă în mărime de la 550 la 850 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de pînă la 5 ani.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR: LIVE/ Mai multe microbuze, pline cu ziare tipărite în favoarea candidatului independent Igor Dodon, surprinse la Editura „Universul”, tipografie de stat