Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Alte trei grădinițe renovate din…

Alte trei grădinițe renovate din banii oferiți de Guvernul României

De la începutul acestei luni, alte trei grădinițe au fost redeschise după finalizarea lucrărilor de renovare, efectuate în cadrul „Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din R. Moldova”.

unnamed (1)Este vorba de grădinița-creșă „Voinicel” din Băhrinești, raionul Florești, grădinița-creșă „Ghiocel” din Taraclia, raionul Căușeni, și grădinița din localitatea Sauca, raionul Ocnița. La evenimentele de inaugurare au participat directorul executiv și vicedirectorul Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM), Mircea Eșanu și Liuba Cuznețova, autoritățile raionale și locale, administrațiile grădinițelor, părinți. Valoarea grantului este de 20 de milioane de euro. Din acești bani este renovată fiecare a doua grădiniță din țară.

Grădinița-creșă „Voinicel” din localitatea Băhrinești, raionul Florești, a beneficiat în acest an de susținere financiară din partea Guvernului României. Din banii oferiți prin intermediul FISM, 1,5 mil. lei, a fost schimbat acoperișul grădiniței, au fost montate geamuri și uși noi, au fost izolați termic pereții exteriori, iar fațada instituției – renovată integral. De asemenea, un bloc nefinisat, cu două niveluri, a fost reparat capital. În interiorul acestuia a fost instalat sistemul de încălzire, podeaua și blocurile sanitare, a fost reconstruit sistemul de aprovizionare cu apă şi canalizare, au fost renovați pereţii interiori.

O altă instituție preșcolară, care a beneficiat de asistența financiară oferită țării noastre de Guvernul român, este grădinița-creșă „Ghiocel” din localitatea Taraclia, raionul Căușeni. Din 1977, de când a fost deschisă, această instituție nu a fost renovată capital niciodată. În acest an, prin intermediul FISM, au fost alocați 820 de mii de lei – bani din care a fost schimbat acoperișul instituției, a fost făcută izolarea termică a pereților exteriori și renovată fațada clădirii, au fost montate geamuri noi. În prezent, grădinița-creșă „Ghiocel” este frecventată de 140 de copii.

Prezent la evenimentul de inaugurare, directorul executiv al FISM, Mircea Eșanu, a apreciat lucrările de renovare care au fost făcute la grădinița din Taraclia. „Reparațiile făcute la grădiniță se datorează, în primul rând, ajutorului semnificativ oferit, necondiționat, de Guvernul României – 20 mil. de euro. Astfel de lucrări de renovare au loc și la alte circa 700 de instituții preșcolare din țară. Dar, rezultatele obținute sunt și meritul administrației locale, a conducerii grădiniței, care au dat dovadă de multă insistență și perseverență. Condițiile bune din grădiniță asigură instruirea copiilor și oferă părinților siguranța că micuții lor sunt pe mâini bune. Este important să păstrați ceea ce s-a renovat”, a menționat Mircea Eșanu.

Și în localitatea Sauca, raionul Ocnița, grădinița a fost renovată, datorită grantului oferit de Guvernul României. Astfel, din banii alocați prin intermediul FISM, 530 de mii de lei, a fost renovat și dotat cu mobilier nou al doilea bloc al grădiniței, în care se află o grupă de copii. De asemenea, a fost reparată sala de festivități și de sport.

Primarii localităților, administrațiile instituțiilor preșcolare, dar și părinții au mulțumit Guvernului României și Fondului de Investiții Sociale din Moldova pentru contribuția pe care au avut-o la renovarea grădinițelor. „Frumosul educă oameni buni. Toți copiii merită să crească și să se dezvolte în condiții confortabile. În procesul de renovare a grădiniței am avut parte de prieteni de nădejde: Guvernul României, FISM, Primăria localității. Exprimăm recunoștință tuturor partenerilor”, a spus directoarea grădiniței din Taraclia, Ana Bocancea.

Beneficiari ai grantului oferit de Guvernul României sunt 774 de instituții preșcolare din 32 de raioane ale țării și peste 200 de mii de persoane: copii, părinți, personal didactic și tehnic. Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM) este o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea R. Moldova prin gestionarea asistenței externe.