Principală  —  IMPORTANTE   —   Alerta cu bombă la Curtea…

Alerta cu bombă la Curtea Supremă de Justiție, falsă. Oamenii legii au dispus mai multe acțiuni pentru a identifica autorul

UPDATE: Alerta cu bombă la Curtea Supremă de Justiție s-a dovedit a fi falsă. În urma verificărilor efectuate de forțele de ordine, nu au fost depistate obiecte sau substanțe explozibile. Informația a fost oferită Ziarului de Gardă de către Natalia Stati, ofițeră de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău.

Potrivit lui Stati, polițiștii au dispus mai multe acțiuni în vederea identificării autorului alertei false și atragerea la răspundere a acestuia.

Știrea inițială:

Oamenii legii au fost sesizați vineri dimineață, 15 iulie, precum că în incinta Curții Supreme de Justiție (CSJ) este amplasat un obiect explozibil. La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate.

Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Natalia Stati, ofițeră de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău.

„La ora 08:49, la SNAU a parvenit un apel telefonic de la o angajată CSJ, precum că a parvenit un mesaj prin e-mail, cu conținut că Curtea Supremă de Justiție este minată. Serviciile abilitate imediat s-au deplasat la fața locului”, a declarat Stati pentru ZdG.

Stati a precizat pentru ZdG că la Curtea de Apel Chișinău nu este nicio alertă cu bombă, în contextul în care în spațiul public au apărut informații că și această instituție ar fi minată.

Recent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că alertele false cu bombă din ultima perioadă reprezintă o încercare de „destabilizare a situației” din R. Moldova și o modalitate de verificare a capacității instituțiilor statului de a reacționa. Declarația șefei statului a fost făcută miercuri, 13 iulie, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Joi, 14 iulie, Procuratura Generală a anunțat că a decis examinarea cauzelor penale privind cele peste 50 de alerte false cu bombă de pe teritoriul R. Moldova de marți, 5 iulie, într-o procedură unică, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit unui comunicat al PCCOCS, investigațiile au în vedere atât implicarea cetățenilor din interiorul statului, cât și din afară, ceea ce ar fi determinat și inițierea cooperării cu alte jurisdicții.

Potrivit PCCOCS, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus pe acest caz formarea unui grup din ofițeri de investigație de la Inspectoratul Național de Investigații și ofițeri de la Serviciul de Informații și Securitate.

Potrivit oamenilor legii, în cadrul ședinței s-a menționat faptul că prevederile art. 281 din Codul penal, „în redacția actuală (care este o infracțiune mai puțin gravă), nu dau posibilitatea organelor de drept să efectueze măsuri speciale de investigație, fapt care reduce esențial instrumentele de investigare a crimelor din această categorie”.

Totodată, prin intermediul PG, procuratura specializată PCCOCS ar urma să propună amendamente la legislația națională, care să asigure investigarea eficientă a unor astfel de cazuri, potrivit Procuraturii.