Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările autorităților privind cele peste…

Precizările autorităților privind cele peste 50 de alerte false cu bombă: investigațiile vizează atât cetățeni din interiorul statului, cât și din afară

Foto: Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova/facebook

Procuratura Generală a decis examinarea cauzelor penale privind cele peste 50 de alerte false cu bombă de pe teritoriul R. Moldova de marți, 5 iulie, într-o procedură unică, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit unui comunicat al PCCOCS, investigațiile au în vedere atât implicarea cetățenilor din interiorul statului, cât și din afară, ceea ce ar fi determinat și inițierea cooperării cu alte jurisdicții.

Potrivit PCCOCS, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus pe acest caz formarea unui grup din ofițeri de investigație de la Inspectoratul Național de Investigații și ofițeri de la Serviciul de Informații și Securitate.

„Astfel, a fost convocată și a avut loc ședința grupului de anchetă, fiind stabilite pistele de investigație, formulate ipoteze asupra scopurilor acestor acțiuni, dar și determinate persoanele suspecte de comiterea faptei.

Investigațiile au în vedere atât implicarea cetățenilor din interiorul statului, cât și din afară, ceea ce a determinat și inițierea cooperării cu alte jurisdicții”, notează Procuratura.

Potrivit oamenilor legii, în cadrul ședinței s-a menționat faptul că prevederile art. 281 din Codul penal, „în redacția actuală (care este o infracțiune mai puțin gravă), nu dau posibilitatea organelor de drept să efectueze măsuri speciale de investigație, fapt care reduce esențial instrumentele de investigare a crimelor din această categorie”.

Totodată, prin intermediul PG, procuratura specializată PCCOCS ar urma să propună amendamente la legislația națională, care să asigure investigarea eficientă a unor astfel de cazuri, potrivit Procuraturii.

Alertele cu bombă anunțate marți, 5 iulie, la mai multe instituții din R. Moldova s-au dovedit a fi false. A fost pentru prima dată când oamenii legii sunt alertați despre o posibilă minare în atât de multe locații simultan. Informația a fost confirmată miercuri, 6 iulie, pentru Ziarul de Gardă de către Diana Fetco, șefa secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP) și Natalia Stati, ofițeră de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău.