Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Alegători plătiți și aduși în…

„Alegători plătiți și aduși în mod organizat la secțiile de votare”. Încălcările semnalate de Promo-LEX în regiunea transnistreană

Misiunea de observare Promo-LEX a semnalat mai multe încălcări pe parcursul derulării procesului de votare. În regiunea transnistreană observatorii au raportat cazuri în care persoanele au fost aduse în mod organizat la secția de votare (SV), remunerate pentru faptul că prezintă fișa de însoțire a buletinului de identitate cu mențiunea despre participarea la alegerile prezidențiale.

Conform Promo-LEX, observatorii au identificat situația când alegătorii din regiunea transnistreană după ce au votat se îndreaptă către raionul „BAM” al mun. Bender, lângă magazinul Hermes. Acolo, la prezentarea fișei de însoțire al buletinului de identitate cu ștampila specială aplicată pentru alegerile prezidențiale sunt remunerați cu suma de 400 lei. Pentru aceasta ei trebuie se semneze într-o listă de evidență. Conform celor observate, sunt achitați doar persoanele care s-au înscris prealabil înainte de vot. Potrivit doamnei responsabile de completarea listei, ea trebuie să prezinte darea de seamă pentru banii repartizați.

Alte încălcări semnalate de observatori sunt:

  • SV 37/37, regiunea transnistreană, Rezina. Un alegător s-a apropiat de observator cu solicitarea de a primi banii pentru votul său. Acesta a declarat că a auzit că la SV deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană se oferă câte 800 lei.
  • SV 37/37, Regiunea Transnistreană. La ora 09.47, doi alegători discutau despre faptul că trebuie să se prezinte și să raporteze la „Uzina” despre faptul că au votat. Acești alegători se aflau în două automobile în care se mai aflau alte patru persoane.
  • SV 15/010, Dubăsari, Molovata Nouă. În proximitatea SV, șoferii automobilelor cu numerele de înmatriculare transnistrene discută de spre faptul că primesc câte 100 de lei pentru fiecare navetă făcută din regiunea transnistreană până la SV.
  • SV 15/005 Dubăsari, Coșnița. La ora 10.45 după ce un alegător a votat, s-a apropiat de un observator/reprezentant al unui concurent electoral ca să întrebe ce o să-i ofere.
  • SV 37/26 Regiunea transnistreană, Dubăsari, Coșnița. Din informația obținută de observatorul Promo-LEX în urma discuțiilor cu localnicii, alegătorii din regiunea transnistreană primesc câte 40 de dolari pentru exercitarea dreptului la vot in favoarea unui candidat și 10 dolari pentru fiecare șofer care transportă alegători.
  • Regiunea transnistreană, Cocieri. La ora 10.00, în proximitatea SV, după ce au votat, doi alegători discutau între ei despre lista în care urmează a fi incluși ca să fie plătiți. Nu se cunoaște cine urmează să ofere alegătorilor recompensele bănești.
  • SV 37/18 Regiunea transnistreană, s. Copanca. În jurul orei 08.15, poliția a oprit un Mercedes Sprinter de culoare neagră cu număr de identificare Ф097НТ. În mijlocul de transport au fost identificate 9 persoane din regiunea transnistreană care mergeau la SV. În acest sens, a fost întocmit un proces-verbal
  • SV 37/019, Regiunea transnistreană. Alegătorii din regiunea transnistreană sunt aduși în mod organizat, cu automobile personale și cu taxi. Fiecare mașină aduce câte 3-4 persoane. Automobilele care au fost observate sunt: Seat de culoare sură cu număr de înmatriculare A739HA, Lada de culoare verde număr de înmatriculare A548AX, Renault de culoare verde închis cu număr de înmatriculare A457HB, Volkswagen T4 de culoare albă cu număr de înmatriculare T885MT, Audi de culoare sură cu număr de înmatriculare A103HE.
  • SV 37/29,Regiunea transnistreană, Dubăsari, Doroțcaia. La SV sunt transportați în mod organizat alegătorii din regiunea transnistreană cu automobilul VW B428BK. Automobilul a fost observat de 2 ori, transportând câte 3 persoane.
  • SV 37/33 Regiunea transnistreană, Florești, Sănătăuca. În timp scurt (20 min) a venit simultan un număr mare de alegători, cca 100, din regiunea transnistreană
  • Regiunea Transnistreană, Florești, s. Sănătăuca. În jurul orei 06.40, pe traseul spre SV au fost împrăștiați ghimpi metalici/cuie pentru a tergiversa traficul din regiunea transnistreană. Nu au fost identificate persoanele care au săvârșit acest fapt. Ca urmare, un automobil al poliției și-a spart roata.
  • SV 37/9 Regiunea transnistreană, Varnița, Anenii Noi. Un alegător și-a fotografiat buletinul de vot. Poza a fost ștearsă.
  • SV 37/11 Regiunea transnistreană, Varnița, Anenii Noi. Un alegător și-a fotografiat buletinul de vot. Poza a fost ștearsă.

Astăzi, 15 noiembrie, până la ora 13:00, circa 16 mii de persoane din regiunea transnistreană și-au exprimat votul, comparativ cu 14 mii de votanți care s-au prezentat la urnele de vot în primul tur al scrutinului prezidențial, desfășurat la 1 noiembrie. Pentru alegătorii din stânga Nistrului sunt deschise 42 de secții de votare.