Principală  —  IMPORTANTE   —   Zero venituri salariale vs. bani…

Zero venituri salariale vs. bani de la companiile administratoare ale posturilor TV a căror licență de emisie a fost suspendată. Averile declarate de liderii partidelor care au constituit blocul „Victorie”, afiliat lui Ilan Șor

Colaj ZdG

Doi dintre liderii partidelor care au constituit blocul „Victorie”, afiliat lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, declară 30 de mii de lei obținuți de la două companii care au administrat trei posturi TV a căror licență de emisie a fost suspendată, dar niciun bun imobil în proprietate sau folosință și, respectiv, zero venituri salariale, dar peste 370 de mii de lei obținuți din donații.

Alții doi însă „au uitat” să-și declare averile. Lilian Chișcă, președintele Autorității Naționale de Integritate (ANI), a menționat că liderii partidelor politice care n-au depus declarațiile de avere și interese personale până la termenul limită sunt pasibili de sancțiuni contravenționale. 

La scurt timp de la aprobarea proiectului de modificare a Legii privind declararea averii și a intereselor personale, care prevede că președinții, vicepreședinții partidelor politice și membrii organelor executive centrale ale partidelor politice sunt obligați să depună declarații anuale, mai mulți lideri de partide și-au declarat averea.

La 21 aprilie curent, pe o scenă de la Moscova, deputata fostului partid „Șor”, Marina Tauber, șefii Autonomiei Găgăuze –  bașcana Evghenia Guțul și președintele legislativului, Dmitri Constantinov, dar și liderii formațiunilor „Renaștere”, „Șansă”, „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, „Victorie” și ai fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional, toate afiliate lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, s-au reunit pentru a crea un nou bloc politic. 

Ziarul de Gardă a analizat declarațiile de avere și interese personale ale Nataliei Parasca, președinta interimară a Partidului „Renaștere”, dar și declarația depusă de Vadim Grozavu, liderul formațiunii politice „Victorie”. De asemenea, a constatat că liderii celorlalte două partide componente ale blocului „Victorie”: Alexandru Beschieru, președintele Partidului „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, și Alexei Lungu, care conduce Partidul „Șansă”, nu și-au declarat averile.

Natalia Parasca: „Nu închiriez și nu am în proprietate niciun apartament. Folosesc transportul public”

Natalia Parasca, președinta interimară a Partidului „Renaștere”, a depus declarația de avere și interese personale la 8 aprilie curent. Aceasta indică venituri salariale de puțin peste 30 de mii de lei, obținute de la o fundație de binefacere, de la Societatea cu Răspundere Limitată „Media Resurse”, care a administrat, până la suspendarea licențelor de emisie, canalele TV6 și Orhei TV, afiliate lui Ilan Șor, dar și de la compania Archidoc Group”, care a administrat canalul Orizont TV, până în momentul suspendării licenței, iar alți 30 de lei i-a obținut din dobânzi.

Telefonată de Ziarul de Gardă pentru a o întreba unde locuiește din moment ce nu declară niciun bun imobil în folosință sau proprietate, Natalia Parasca a menționat că locuiește în apartamentul mătușii sale.

„Nu am în proprietate, trăiesc la mătușa mea care are același nume, Natalia Parasca și este stabilită de mulți ani peste hotare. Viza de reședință o am acolo unde trăiește tatăl meu. Nu închiriez și nu am în proprietate niciun apartament”, a menționat Parasca.

Aceasta a adăugat că nu deține nici automobile și că folosește transportul public. 

Zero venituri salariale vs. 372 de mii de lei obținuți din donații primite de la buniți, părinți sau verișori

La 27 aprilie, și Vadim Grozavu, președintele Partidului „Victorie”, despre care ZdG a scris, la scurt timp de la formare, că este afiliat lui Ilan Șor, ex-deputatul care se ascunde de justiție fie în Israel, fie în Federația Rusă, după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2023.

Colaj ZdG

La secțiunea „venitul obținut la locul de muncă de bază”, Grozavu nu indică niciun leu. Familia Grozavu însă a obținut de la CNAS peste 36 de mii de lei sub formă de indemnizație pentru întreținerea copilului și 411 lei dintr-un depozit bancar.

La secțiunea „venitul obținut din donații și moșteniri” însă, situația este complet diferită. Familia Grozavu s-a bucurat de șapte donații de la părinți, bunici, frați și verișori, în valoare totală de circa 372 de mii de lei.

Părinții lui Vadim Grozavu i-au donat, în 2023, 160 de mii de lei. Verișoarele liderului partidului „Victorie” au fost și ele generoase, oferindu-i 300 de mii de ruble, echivalentul a 57 de mii de lei, și respectiv 200 de mii de ruble, echivalentul a 38 de mii de lei.

Socrii lui Vadim Grozavu au donat familiei acestuia, în 2023, cinci mii de lei. O sumă mai generoasă familia Grozavu a primit sub formă de donație de la bunica soției, 32 de mii de lei. Alte 50 de mii de lei și respectiv 30 de mii de lei, familia Grozavu le-a obținut de la sora și fratele soției lui Vadim Grozavu.

Familia Grozavu deține 12 automobile de diferite mărci, cumpărate în intervalul 2008-2023.
În 2023, Grozavu a achiziționat trei din totalul automobilelor și remorcile pe care le are în posesie, este vorba despre un Mercedes, fabricat în 2009, pentru care Grozavu ar fi scos din buzunar 50 de mii de lei, o remorcă de model Pong Ratz Lat-K, pentru care a plătit 12 mii de lei, dar și o mașină Hyundai Santa, fabricată în 2002, pentru care a plătit 40 de mii de lei.

Tot în 2023, familia Grozavu a primit mai multe donații imobile. Printre acestea, se numără o casă de 90 de m.p., care ar valora peste 33 de mii de lei, un garaj de 23 de m.p., care ar costa 6000 de lei, dar și alte trei bunuri imobile: un bun de 7,4 m.p., care ar valora pe piață 2000 de lei, un alt bun de 9,7 m.p., care ar valori 4000 de lei, și unul de 9,17 m.p., valoarea căruia ar fi tot de 4000 de lei.

Familia Grozavu mai deține din 2022 o casă de locuit de peste 83 de m.p., care valorează circa 108 mii de lei, obținută tot printr-o donație, dar și un garaj de 35 de m.p., valoare căruia se ridică la 35 de mii de lei, obținut în același mod – donație.

Ceilalți doi lideri de partide: președintele partidului „Șansă”, Alexei Lungu și președintele partidului „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, Alexandru Beschieru, care fac parte din blocul „Victorie”, nu și-au declarat averile. Aceștia nu ne-au răspuns la telefon pentru a explica motivul.

Cei doi nu ne-au răspuns la telefon pentru a explica motivul pentru care nu au respectat noile prevederi legale.

Lilian Chișcă, președintele Autorității Naționale de Integritate (ANI), a menționat că liderii partidelor politice care n-au depus declarațiile de avere și interese personale până la termenul limită, adică 30 aprilie curent, sunt pasibili de sancțiuni contravenționale.